Για τη γέννηση αυτού του blog: " 'Eναυσμα αναπόδεικτο καλεί τήν πρώτη λέξη,... ανάθεμα ικετευτικό αρτώμενο θα εμπαίξει, τη μάταιη προσήλωση διστατικού πιστού, που αναπολει τη σιωπηλή ακίνητη ικεσία, πρωτού του εννοήματος ματώσουν τα φτερά... ", απόσπασμα από ποίημα του Γ. Βέλτσου

Tuesday 1 May 2007

Trioism: μια μαγική live jazz βραδιά



Την προηγούμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα 26 και 27 Απριλίου, στο ζεστό και καλαίσθητο χώρο του Jazz Upstairs, στο BarGuryBar, είχε ένα Live από ένα πολύ καλό acoustic jazz πιάνο trio, το Trioism.
Λίγα λόγια για το trio:
Η ιστορία του Trioism έχει ξεκινήσει πριν αρκετά χρόνια στην Αθήνα, το 1999, με πηγή έμπνευσης τα τρίο των Bill Evans, Keith Jarrett, Paul Bley και αργότερα Brad Mehldau και σήμερα συνεχίζεται στην Ολλανδία, στο Άμστερνταμ. Το group, στη σημερινή του μορφή, αποτελείται από τρεις πολύ καλούς μουσικούς και συγκεκριμένα: τον πιανίστα Σπ. Μάνεση, τον κοντραμπασίστα Πέτρο Κλαμπάνη και τον Πορτογάλο ντράμερ Rui Ramos Pereira.
Η ατμόσφαιρα το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Θεάτρου ήταν πολύ καλή, πριν ακόμα ξεκινήσει η συναυλία και εγώ ήμουν πολύ χαρούμενος που θα παρακολουθούσα ένα πολύ ενδιαφέρον live jazz και θα ξανάκουγα από κοντά, μετά από καιρό, τα solo του κοντραμπάσου του Πέτρου. Πριν από αυτή τη βραδιά, η μόνη επαφή μου με το Trioism ήταν μέσω κάποιων κομματιών που είχα κατεβάσει ο ίδιος από το χώρο του trio στο διαδίκτυο και μέσω αποσπασμάτων που μου είχε βάλει ο Πέτρος από την ηχογράφηση που είχαν κάνει για το cd που θα βγάλουν με τη Legend. Η εντύπωση λοιπόν που είχα αποκομίσει από όλα αυτά ήταν πολύ καλή και ο ήχος τους μου άρεσε αρκετά. Όμως, από κοντά δε ήταν απλά καλοί, ήταν κάτι παραπάνω από καλοί και δημιουργούσαν μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο χώρο της συναυλίας. Το πρόγραμμα της βραδιάς ήταν πολύ προσεγμένο και ισορροπημένο και περιείχε μερικές πολύ καλές original συνθέσεις του Σπύρου Μάνεση, ειδικά το pipistrello ήταν υπέροχο, γνωστά θέματα της Jazz και διασκευές από κομμάτια της Λένας Πλάτωνος, του Μάνου Χατζηδάκι και του Alexander Scriabin. Μεταξύ των μουσικών του trio υπήρχε πολύ καλή χημεία και συνδυάζονταν υποδειγματικά μεταξύ τους. Αξίζει να σημειώσω ότι πολλά χειροκροτήματα «έκλεψαν» τα solo του Πέτρου Κλαμπάνη, που ήταν αρκετά τεχνικά και πολύ ιδιαίτερα, αλλά και του Σπ. Μάνεση. Γενικά εκείνη η βραδιά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, ακόμα και για αυτούς που έχουν επιφανειακή σχέση με τη Jazz, πολύ ατμοσφαιρική και σου έδινε τη δυνατότητα να απολαύσεις μουσική και ήχους με τους οποίους πολύ δύσκολα έρχεσαι σε επαφή, αν δεν το επιδιώξεις. Όσοι ήταν εκεί πραγματικά είχαν μια πολύ δυνατή εμπειρία και το ζεστό χειροκρότημα του κοινού στο τέλος ήταν νομίζω αδιάψευστο τεκμήριο του γεγονότος αυτού. Οι υπόλοιποι (που δεν καταφέρατε να βρεθείτε τη Παρασκευή στο Guru) θα έχετε την ευκαιρία να τους «δείτε» στις 3 και 4 Μαΐου στο Παράφωνο Jazz and Blues club στην Ασκληπιού ή θα μείνετε με το παράπονο ότι τους χάσατε.. ή έτσι τουλάχιστον θα έλεγε ο Κωστάλας!

Από την βραδιά του live, στη φωτο αριστερά και από αριστερά προς τα δεξιά:Αλεξάνδρα Κλάδη, Μαρίνος Κολοκοτσάς (ο γραφίστας που έκανε την αφίσα πάνω-δεξιά) και εγώ.
Στή φώτο δεξιά :εγώ, Μαρίνος Κολοκοτσάς, Πέτρος Κλαμπάνης(ο κοντραμπασίστας του Trioism), Αλεξάνδρα Κλάδη

Πρόσθεσε στο Cull.gr

buzz it!

8 comments:

Unknown said...

telika aftoi oi trioism einai poly kaloi...

Unknown said...

super einai ta paidia

Unknown said...

kai ti paidaroi!!!

Anonymous said...

Kai o charalambos kappa omws einai kalos! Poios exei seira gia comment, o Bill Evans;

Cartooni said...

Gia sou! Ime o Raphael ke pezo jazz piano! Trellenome gia ti jazz ke apo oti blepo ki esi! Xerome pou stin Ellada esto ke liga atoma asxolounte me ti jazz...O Kontrafouris o Theos sou aresi?

Charalambos K. said...

Φίλε Raphael, γειά σου και σένα και σε ευχαριστώ για την επισκεψή σου στο blog μου. Πράγματι μου αρέσει η jazz και θέλω να σου πω ότι και εγώ με τη σειρά μου χαίρομαι που παίζεις jazz πιάνο. Ειδικά αν παιζεις καλα.. Όσο για τον Κοντραφούρη, δεδομένου πως δεν είμαι μουσικός και αυτός είναι ένας από τους καλύτερους jazz μουσικούς στην Ελλάδα, νομίζω πως θα ήταν αστείο να κάνω κάποιο σχόλιο για αυτόν. Πάντως, όπως νομίζω ότι θα κατάλαβες, μου αρέσει πολύ.

Anonymous said...

wow!!!!! evala to link sou sto myspace mou... check out!!!! Filia!!!

Anonymous said...

Γεια σας και Καλή Χρονιά!
Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για το ενδιαφέρον blog σας! Έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά! Πρόσφατα ανακάλυψα ένα πολύ ωραίο μαγαζί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας μιας και το blog σας ασχολείται με τη μουσική. Το μαγαζί λέγεται “Blue Barrel”, είναι ένα νέο μουσικό στέκι στο κέντρο της πόλης (Παλαιών Πατρών Γερμανού 21,κέντρο) και σχεδόν καθημερινά φιλοξενεί live βραδιές με καταξιωμένους καλλιτέχνες από τον χώρο της Rock, Jazz, Blues καθώς και της Funk και Soul μουσικής! Τα βράδια της Τρίτης το μαγαζί έχει Jazz live με το σχήμα “Freedom Trio”, τα βράδια της Τετάρτης φιλοξενεί τον διάσημο τζαζίστα Oleg Chaly και το σχήμα “Oleg Chaly & Friends”, την Πέμπτη εμφανίζονται οι “BLUES WIRE” που αποτελούν μια από τις πιο καταξιωμένες και δημοφιλείς blues μπάντες της Ευρώπης και την Παρασκευή συνήθως έχει unplugged live με τον διάσημο ροκά Γιώργο Γάκη! Κάποια Σάββατα το “Blue Barrel” διοργανώνει και “Rock ‘n’ Roll” party με τους “The Shockin’s”! Πιστεύω ότι το μαγαζί αυτό αποτελεί μια πολύ καλή προσπάθεια και μια ιδιαίτερη πρόταση διασκέδασης η οποία θα ενδιαφέρει τους φίλους της καλής μουσικής!