Για τη γέννηση αυτού του blog: " 'Eναυσμα αναπόδεικτο καλεί τήν πρώτη λέξη,... ανάθεμα ικετευτικό αρτώμενο θα εμπαίξει, τη μάταιη προσήλωση διστατικού πιστού, που αναπολει τη σιωπηλή ακίνητη ικεσία, πρωτού του εννοήματος ματώσουν τα φτερά... ", απόσπασμα από ποίημα του Γ. Βέλτσου

Friday 18 May 2007

Δράση για την απελευθέρωση τριών κρατουμένων συνείδησης και την εμπέδωση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης

Σε μερικές χώρες το να «μπαίνεις στο ίντερνετ» είναι επικίνδυνο. Υπάρχουν κυβερνήσεις που καταστέλλουν αφ' ενός όσους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να μοιραστούν τις απόψεις τους, ενώ αφ' ετέρου αρνούνται στους πολίτες τους την πρόσβαση στον πλούτο των πληροφοριών του. Ρίχνουν στη φυλακή χρήστες του Διαδικτύου, κλείνουν internet cafe, αστυνομεύουν chat rooms, διαγράφουν blogs. Μπλοκάρουν ιστοσελίδες, απαγορεύουν τις διεθνείς ειδήσεις, ενώ οι μηχανές αναζήτησης φιλτράρουν και αποκρύπτουν τα αποτελέσματα που θεωρούνται ευαίσθητα. Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε εμείς; Η Διεθνής Αμνηστία ανέδειξε 3 περιπτώσεις κρατουμένων συνείδησης και μας υποδεικνύει ένα τρόπο άσκησης πίεσης για την απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων. Ας κάνουμε κάτι για αυτούς τους ανθρώπους που στερούνται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, που κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο. Ας κάνουμε κάτι για αυτούς, δηλώνοντας έτσι την δυσφορία μας για όλους όσους στερούνται αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα.. Μπορούμε!!

Περίπτωση 1η: Shi Tao, Κίνα.

Ο Shi Tao είναι Κινέζος ποιητής και δημοσιογράφος. Αυτή τη στιγμή εκτίει ποινή φυλάκισης δέκα χρόνων στην Κίνα επειδή έστειλε ένα e-mail από τον λογαριασμό του στο Yahoo!.

Την άνοιξη του 2004 ο Shi Tao έλαβε στην εφημερίδα όπου εργάζονταν μια οδηγία από τo Κεντρικό Τμήμα Προπαγάνδας που αναφέρονταν στο πως οφείλουν οι δημοσιογράφοι να χειριστούν την 15η επέτειο της σφαγής στην πλατεία Τιεν-αν-Μεν, όταν τον Ιούνιο του 1989 οι κινέζικες αρχές σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους που διαδήλωναν ειρηνικά στο Πεκίνο υπέρ της δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την οδηγία, όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ όφειλαν να «κατευθύνουν σωστά την κοινή γνώμη», να «μην δημοσιεύουν ποτέ απόψεις που δεν είναι σύμφωνες με την επίσημη πολιτική» και να καταδίδουν στις αρχές τυχόν υποψίες που έχουν για συναδέλφους τους που επικοινωνούν με δημοκρατικά στοιχεία στο εξωτερικό.

Τις πληροφορίες αυτές προώθησε ο Shi Tao με email σε κινεζόφωνο site που εδρεύει στις ΗΠΑ. Κατηγορήθηκε ότι «παρείχε παρανόμως κρατικά μυστικά σε ξένους φορείς» και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα πρακτικά της δίκης σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία που οδήγησαν στην καταδίκη του Shi Tao, η αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου Yahoo έδωσε πληροφορίες για τον χρήστη του λογαριασμού.

Σήμερα ο Shi Tao κρατείται στη φυλακή Chishan και εξαναγκάζεται να δουλεύει υπό σκληρές συνθήκες. Η Διεθνής Αμνηστία έχει πληροφορηθεί και για μια σειρά από παρενοχλήσεις που έχει υποστεί η οικογένεια του από τις αρχές.

Τον Νοέμβριο του 2006, η Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων του απένειμε το βραβείο της «Χρυσής Πένας για την Ελευθερία», το οποίο φυσικά και δεν μπόρεσε να παραλάβει.

Ο Shi Tao είναι φυλακισμένος επειδή εξάσκησε ειρηνικά το δικαίωμά του στην ελεύθερη έκφραση, ένα δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της Κίνας!

Στείλτε e-mail διαμαρτυρίας χρησιμοποιώντας τα στοιχεία και το υπόδειγμα που θα βρείτε στη σελίδα:

http://www.amnesty.org.gr/actnow/internet/china.htm

Περίπτωση 2η: Truong Quoc Huy, Βιετνάμ.

Ο Truong Quoc Huy συνελήφθη στις 18 Αυγούστου 2006 σε internet cafe στην πόλη Χο Τσι Μινχ, όπου μόλις είχε αρχίσει να συμμετέχει σε ένα chat room. Από εκείνη τη μέρα, η οικογένειά του δεν έλαβε ποτέ νέα του και ο τόπος κράτησης του παραμένει άγνωστος. Αν και ποτέ δεν έχουν δημοσιοποιηθεί κατηγορίες εναντίον του, φέρεται να κατηγορείται για «διενέργεια προπαγάνδας ενάντια στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ» σύμφωνα με το Άρθρο 88 του Ποινικού Κώδικα. Η ποινή που επιφέρει η συγκεκριμένη κατηγορία είναι 20ετής φυλάκιση.

Ο Truong Quoc Huy είχε συλληφθεί άλλη μία φορά τον Οκτώβριο του 2005 μαζί με τους δύο αδερφούς τους και μια φίλη του ενώ συμμετείχαν από το σπίτι τους σε ιστοσελίδα συζητήσεων σχετικά με θέματα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πενήντα αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι του στις 3 π.μ., τους χτύπησαν και τους κλώτσησαν και μετέφεραν και τους τέσσερις στην φυλακή ασφαλείας Β34. Ο ένας αδερφός του αφέθηκε ελεύθερος, ενώ οι υπόλοιποι κρατήθηκαν για 9 μήνες σε απομόνωση χωρίς να τους επιτραπεί νομική εκπροσώπηση ή επισκέψεις από την οικογένειά τους.

Λίγο μετά την απελευθέρωση του, τον Αύγουστο του 2006, ο Truong Quoc Huy δήλωσε σε συνέντευξη πως θα συνεχίσει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και πως υποστηρίζει το Bloc 8604, μια ηλεκτρονική έκκληση για την ειρηνική πολιτική αλλαγή και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Βιετνάμ. Τα σχόλια του αυτά, φαίνεται πως προκάλεσαν τη δεύτερη σύλληψη του στις 18 Αυγούστου 2006 στο internet cafe στην πόλη Χο Τσι Μινχ.

Ο Truong Quoc Huy είναι 25 χρονών και η τύχη του παραμένει άγνωστη. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τον Truong Quoc Huy κρατούμενο συνείδησης που κρατείται μόνο επειδή εξάσκησε το δικαίωμα του στη ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης.

Στο Βιετνάμ οι άνθρωποι μπορούν να φυλακιστούν εξαιτίας ενός απλού κλικ του ποντικιού του υπολογιστή. Οι αρχές έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου, με πληροφοριοδότες στο διαδίκτυο να κρατάνε αρχείο των χρηστών. Αυτοί που υπερασπίζονται την ελευθερία του λόγου παρενοχλούνται δημόσια και διώκονται.

Οι άνθρωποι γίνονται θύματα παρενόχλησης, απομόνωσης και φυλάκισης επειδή εκφράζουν ειρηνικά τις πολιτικές τους απόψεις στο διαδίκτυο. Επίσης έχει αυξηθεί το φιλτράρισμα και το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων. Οι έλεγχοι αυτοί θέλουν κυρίως να πλήξουν το αναπτυσσόμενο δίκτυο ακτιβιστών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για συζητήσεις σχετικές με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και οδηγεί στην ανάπτυξη ενός online δημοκρατικού κινήματος. Η ηλεκτρονική έκκληση Bloc 8604, την οποία υποστήριζε και ο Truong Quoc Huy, είναι από τις κυριότερες εκφάνσεις αυτού του κινήματος και την έχουν υπογράψει περισσότεροι από 2.000 Βιετναμέζοι από πολλά διαφορετικά πολιτικά, θρησκευτικά, κοινωνικά και γεωγραφικά υπόβαθρα.

Στείλτε e-mail διαμαρτυρίας χρησιμοποιώντας τα στοιχεία και το υπόδειγμα που θα βρείτε στη σελίδα:

http://www.amnesty.org.gr/actnow/internet/vietnam.htm

Περίπτωση 3η: Karim Amer, Αίγυπτος.

Ο Karim Amer καταδικάστηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2007 σε 4 χρόνια φυλάκισης. Οι κατηγορίες εναντίον του συμπεριλαμβάνουν τη «διάδοση πληροφοριών που απειλούν τη δημόσια τάξη και τη φήμη της χώρας», την «υποκίνηση μίσους προς το Ισλάμ» και τη «δυσφήμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ο Karim Amer τέθηκε υπό κράτηση για πρώτη φορά για 12 μέρες τον Οκτώβρη του 2005 λόγω της συγγραφικής του δραστηριότητας στο blog του (Karam903.blogspot.com) σε σχέση με το Ισλάμ και τις θρησκευτικές ταραχές που έλαβαν χώρα στην περιφέρεια Maharram Bek της Αλεξάνδρειας τον ίδιο μήνα. Παρόλο που απελευθερώθηκε χωρίς καμία κατηγορία, κρίθηκε ένοχος για βλασφημία κατά του Ισλάμ σύμφωνα με τον πειθαρχικό πίνακα του πανεπιστημίου al-Azhar, από όπου και αποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2006.
Κλήθηκε εκ νέου να παρουσιαστεί ενώπιον του Δημόσιου Κατήγορου της περιφέρειας Maharram Bek στις 7 Νοεμβρίου 2006, μετά από αγωγή που άσκησε εναντίον του το πανεπιστήμιο al-Azhar. Ο Δημόσιος Κατήγορος διέταξε την κράτησή του αρχικά για τέσσερις ημέρες. Όμως παρέμεινε υπό κράτηση μέχρι και τη δίκη του. Κρατήθηκε και σε απομόνωση, ενώ οι επισκέψεις από τους συγγενείς του επιτράπηκαν μόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2007.

Ο Karim Amer είναι ο πρώτος Αιγύπτιος blogger που δικάστηκε. Η Διεθνής Αμνηστία τον θεωρεί κρατούμενο συνείδησης που φυλακίστηκε μόνο επειδή εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με τις θρησκευτικές αρχές al-Azhar , το Ισλάμ και τον Πρόεδρο Μουμπάρακ και ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του.

Στην Αίγυπτο η σφαίρα των blogs διευρύνεται σαν χώρος ελεύθερης έκφρασης και οι bloggers έχουν αυξήσει τη δημοσίευση πληροφοριών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αιγυπτιακές αρχές, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών για βασανιστήρια και αστυνομική βία εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών.
Η δίκη του φαίνεται να παρουσιάζεται ως προειδοποίηση από τις αρχές προς άλλους bloggers που τολμούν να κάνουν κριτική στη κυβέρνηση ή να κάνουν χρήση των blog τους για να διαδώσουν πληροφορίες που θεωρούνται επιβλαβείς για την εικόνα της χώρας.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει τις αιγυπτιακές αρχές να αναθεωρήσουν ή να ανακαλέσουν όλη την ισχύουσα νομοθεσία που, σε παραβίαση των διεθνών προτύπων, ορίζει φυλακίσεις για την ειρηνική άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.

Στείλτε e-mail διαμαρτυρίας χρησιμοποιώντας τα στοιχεία και το υπόδειγμα που θα βρείτε στη σελίδα:
Σημείωση: Τα στοιχεία που περιέχονται στο παραπάνω post προέρχονται από τη σελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πρόσθεσε στο Cull.gr

buzz it!

1 comment:

Giannis_Rebelos said...

Μπάμπη χαίρομαι για το άρθρο σου δυστυχώς ακόμα υπάρχει χούντα παγκόσμια δεν ακούγονται σε αυτές τις χώρες οι ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ, όλοι εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα της Νέας Τάξης
Πραγμάτων
σου αφιερώνω τους στίχους απο ένα μεγάλο Πανκ Ροκ συγρότημα τους Clash
guns of brixton

When they kick at your front door
How you gonna come?
With your hands on your head
Or on the trigger of your gun

When the law break in
How you gonna go?
Shot down on the pavement
Or waiting on death row

You can crush us
You can bruise us
But you'll have to answer to
Oh, the guns of Brixton

The money feels good
And your life you like it well
But surely your time will come
As in heaven, as in hell

You see, he feels like Ivan
Born under the Brixton sun
His game is called survivin'
At the end of the harder they come

You know it means no mercy
They caught him with a gun
No need for the Black Maria
Goodbye to the Brixton sun

You can crush us
You can bruise us
But you'll have to answer to
Oh, the guns of Brixton

When they kick at your front door
How you gonna come?
With your hands on your head
Or on the trigger of your gun

You can crush us
You can bruise us
Yes, even shoot us
But oh-the guns of Brixton

Shot down on the pavement
Waiting in death row
His game is called survivin'
As in heaven as in hell

You can crush us
You can bruise us
But you'll have to answer to
Oh, the guns of Brixton