Για τη γέννηση αυτού του blog: " 'Eναυσμα αναπόδεικτο καλεί τήν πρώτη λέξη,... ανάθεμα ικετευτικό αρτώμενο θα εμπαίξει, τη μάταιη προσήλωση διστατικού πιστού, που αναπολει τη σιωπηλή ακίνητη ικεσία, πρωτού του εννοήματος ματώσουν τα φτερά... ", απόσπασμα από ποίημα του Γ. Βέλτσου

Sunday 17 February 2008

Βέρτης vs Hancock, σημειώσατε δύο

Χτές το μεσημέρι αποφάσισα να κατέβω στο κέντρο της Αθήνας, για να κάνω μερικά ψώνια και να βρώ την ευκαιρία για λίγο περπάτημα. Όταν τελείωσα με όλα τα άλλα που ήθελα να αγοράσω και πρίν καταλήξω στο EverGreen για φαγητό και ξεφύλλισμα της Lifo, που παρεπιπτόντως είχα αρκετό καιρό να διαβάσω, πέρασα από το Public στη πλατεία Συντάγματος. Ήθελα να αγοράσω το cd, του Herbie Hancock, το River: The Joni Letters, που πήρε το βραβείο Grammy, ως το καλύτερο άλμπουμ του 2007 και το καλύτερο σύγχρονο τζάζ άλμπουμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη μόλις φορά που ένα jazz άλμπουμ, καταφέρνει να αναδειχθεί αλμουμ της χρονιάς!
O Herbie Hancock είναι ένας καταπληκτικός πιανίστας από τη μια, που μάλιστα ανήκε στο κουϊντέτο του Miles Davis, αλλά και ένας πολύ καλός συνθέτης από την άλλη, που έχει καταφέρει κατά καιρούς να ενσωματώσει στη μουσική του στοιχεία funk, ροκ, soul, αλλά και jazz προφανώς, παράγοντας ένα πολύ ενδιαφέρον καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Μερικές πολύ γνωστές από τις προσωπικές δουλειές του είναι το "Watermelon Man", "Maiden Voyage και το "Contaloupe Island".
Αφού λοιπόν το βρήκα στην αναζήτηση μιάς από τις ειδικές μηχανές που έχει το Public και άκουσα δείγματα από μερικά από τα υπέροχα κομματια του River, απευθύνθηκα σε μια πωλήτρια με κοντό, πολύ ανοικτό ξανθό μαλλί -μάλλον ξεβαμμένο με ντεκαπάζ - και με ομολογουμένως υπέροχο χαμόγελο και της ζήτησα το cd. Η απαντησή της με άφησε άφωνο.. "Δυστυχώς το cd έχει εξαντληθει". Απίστευτο! Ένα τζάζ άλμπουμ στην Ελλάδα του 2008, των εφήμερων σουξέ και των σκυλάδικων είχε εξαντληθεί!! Να ήταν μήπως το βραβείο που έκανε πολλούς να σπεύσουν να το προθηθευτούν; Αλλά και πάλι πόσους πολλούς; Να ήταν ότι το στόκ των δισκοπωλείων ήταν περιορισμένο σε τζαζ άλμπουμς και έτσι εξαντλήθηκε γρήγορα; Αυτές τις σκέψεις έκανα καθώς περπάτησα μέχρι το Vergin, όπου μια μελαχρινή κοπελίτσα με ένα διακριτικό σκουλαρίκι στη μύτη με πληροφόρησε ότι αυτό το cd δεν υπάρχει σε κανένα κατάστημα Vergin και μέχρι το Μetropolis, όπου ένα τυπάκι με ράστα μαλλί και κάπως (επιμελημένα) ατημέλητη εμφάνιση, μου είπε ότι το άλμπουμ εξαντλήθηκε και εκεί! Απίστευτο!
Τι να πώ, μπορεί το γούστο των Αθηναίων (και των Ελλήνων γενικότερα) να έχει κάνει πολλά άλματα προς μια άλλη κατεύθυνση (το πιο πιθανό βέβαια είναι πως όχι!).. και ίσως την επόμενη φορά που θα γνωρίσω κάποια φοιτήτρια, ξέρετε από αυτές που γεννήθηκαν εκεί γύρω στο 90, να μου πεί ότι λατρεύει τον Coltrain και ότι το αγαπημένο της Ελληνικό cd δεν είναι το τελευταίο του Βέρτη (όπως θα έχετε ακούσει νομίζω πολλές φορές), αλλά "Ο Μεγάλος Ερωτικός". Λέτε;

Πρόσθεσε στο Cull.gr

buzz it!

3 comments:

Charalambos K. said...

Πρίν μερικές μέρες διάβαζα "The Wall Street Journal Europe" και εκεί με αφορμή την απονομή του βραβείου του άλμπουμ της χρονιάς στο "River", είχαν μια πολύ ωραία ιδέα, την οποία ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Αντιγράφω από την εφημερίδα: "We talked to Mr. Hancock recently about his favorite jazz covers of pop songs".

Και η ανταπόκριση του συνθέτη ήταν: (1) Emily του Bill Evans από το "Further conversations with myself" (2) Time After Time του Miles Davis από το "You Are Under Arrest..." (3) My Favorite Things του John Coltrane από το "My Favorite Things" (4) Body and Soul του Coleman Hawkins από το "Body and Soul" και τέλος (5) το A Day in the Life από το ομόνυμο άλμπουμ του Wes Montgomery.

Anonymous said...

tin epomeni fora pou tha kateveis kentro gia psonia kai perpatima pes mou na rtho kai go!!!!! hihihihi!!!

Charalambos K. said...

Ελα Αλεξάνδρα μου, τι κάνεις; Πως πάει η σύνθεση και οι ενορχηστρώσεις; Τα cds της Λένας Πλάτωνος που μου δάνεισες τα έχω ακούσει και είχαν ενδιαφέρον.

Όσον αφορά το σχολιό σου, ελπίζω να το λές σοβαρά (παρ' όλο το hihihi!!!, το οποίο και αντιπαρέρχομαι), γιατί όχι μόνο θα σε πάρω μαζί μου, αλλά θα σε υποχρεώσω να μου κάνεις και μουσικολογική ανάλυση των cds που θα αγοράσουμε.