"Μεγάλοι Έλληνες". Αναζητώντας την διυποκειμενικότητα..
Σήμερα, καθώς περιπλανιόμουν στο διαδίκτυο, "έπεσα" πάνω στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ και εκεί βρήκα τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του μεγαλύτερου Έλληνα.. Για όσους δε γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, παρ' όλη την προβολή που του έχει γίνει από το "συγκρότημα" Αλαφούζου, θα αναφερθώ σ' αυτό με λίγα λόγια γιατί νομίζω ότι είναι μια αξιόλογη προσπάθεια που αξίζει να έχει συμμετοχή και γιατί όχι και τηλεθέαση. Λοιπόν, αυτό το concept ανήκει στο BBC και η παραγωγή του από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, που λέγεται "Μεγάλοι Έλληνες", ακολουθώντας πιστά το format των Άγγλων, αποτελείται από τρεις φάσεις και φιλοδοξεί να αναδείξει -όπως ξαναείπα και παραπάνω- τον μεγαλύτερο Έλληνα όλων των εποχών. Η πρώτη φάση περιλάμβανε την ανάδειξη των 100 επικρατέστερων ονομάτων, η δεύτερη φάση που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2009 περιλαμβάνει δυο δίωρα ντοκιμαντέρ για την παρουσίαση των 100 επίλεκτων προσωπικοτήτων και η τρίτη ένα debate, με την ενεργή συμμετοχή 250 πολιτών και την ψηφοφορία για την ανάδειξη της σημαντικότερης προσωπικότητας ελληνικής καταγωγής (δείτε περισσότερα εδώ)
Από την πρώτη στιγμή που άκουσα για τους "Μεγάλους Έλληνες" -την "υπερπαραγωγή" της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, που λένε οι άνθρωποι του σταθμού, για να δούμε..- και συγκεκριμένα για την διαδικασία ανάδειξης της κορυφαίας προσωπικότητας άρχισα να αναρωτιέμαι για το αποτέλεσμα. Θα καταφέρουν άραγε αρκετοί απ' όσους θα λάβουν μέρος στις ψηφοφορίες να αποστασιοποιηθούν από το "κοινωνικό τους ενδιαίτημα" και να παραμερίσουν τις όποιες προκαταλήψεις τους, ώστε να ψηφίσουν σωστά και το τελικό αποτέλεσμα να είναι στο μέτρο του δυνατού "αντικειμενικό"; Και πότε άραγε θα μπορούσαμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα είναι "αντικειμενικό"; Μήπως σε αυτή την περίπτωση -όπως και σε πολλές άλλες, αν όχι σε όλες- η μόνη αντικειμενικότητα στην οποία μπορούμε να ελπίζουμε είναι η "διυποκειμενικότητα", που θα έλεγε και ο μεγάλος επιστημολόγος ο Thomas Kuhn. Υπό την έννοια ότι ο καθένας κομίζει την δική του υποκειμενική θέση για το συγκεκριμένο θέμα -συμβάλλοντας μια συνιστώσα- και μέσω της διεργασίας του διαλόγου που επακολουθεί και της τελικής ψηφοφορίας, αυτό στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα αποτέλεσμα κοινής αποδοχής. Τότε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχουμε αγγίξει την "αντικειμενική αλήθεια", υπό την έννοια ότι έχουμε κατακτήσει μια "διυποκειμενική αλήθεια" ή με άλλα λόγια μια συναινετική αλήθεια. Έτσι προφανώς, με βάση τα παραπάνω, συνάγεται ότι ο βαθμός αντικειμενικότητας του τελικού αποτελέσματος της διαδικασίας για την ανάδειξη του μεγαλύτερου Έλληνα, εξαρτάται από τον "βαθμό διυποκειμενικότητας" του προσώπου που θα προκύψει από τη διαδικασία. Αυτά είναι μερικά από όσα σκεφτόμουν κάθε φορά που άκουγα για αυτή την παραγωγή και να που σήμερα ήρθε η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας να δώσει μια κάποια απάντηση, προσπερνώντας φυσικά με τρόπο επιδεικτικό τα δικά μου ερωτήματα και σκέψεις.. Μια απάντηση προφανώς όχι για το ποιος θα επιλεγεί, αλλά για το ποιοι αποκλείεται να εκλεγούν ή αν προτιμάται μεταξύ ποιών θα επιλέξουμε για τον κορυφαίο Έλληνα.
Η λίστα λοιπόν που διαμόρφωσε η ψηφοφορία έχει αρκετές εκπλήξεις και αρκετά παράδοξα, όπως ίσως αναμενόταν. Και νομίζω ότι συγκαταλέγεται στις εκπλήξεις το γεγονός πως στη λίστα για τον κορυφαίο Έλληνα (ή Ελληνίδα προφανώς) όλων των εποχών βρίσκονται μεταξύ άλλων ο Θανάσης Βέγγος, η Βουγιουκλάκη, ο Θ. Ζαγοράκης, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο άγνωστος στρατιώτης, ο Γ. Παπαδόπουλος και ο Όθων! Ακόμα, νομίζω ότι πολλοί δε θα περίμεναν ότι οι ψήφοι στο πρόσωπο του Κώστα Σημίτη και του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου θα ήταν τόσοι ώστε τελικά να τους οδηγήσουν στη λίστα των 100 κορυφαίων προσωπικοτήτων. Ταυτόχρονα, θεωρώ ότι θα πρέπει να κατατάξω στις παραδοξότητες της συγκεκριμένης λίστας - οι οποίες βέβαια θεωρώ ότι δεν πρέπει να είναι ούτε ανεπιθύμητες, ούτε πολύ περισσότερο εξοβελιστέες - τη συνύπαρξη από τη μια του Αισχύλου, του Αριστοφάνη, του Κούν, του Θ. Αγγελόπουλου, του Χόρν, της Παξινού, της Μερκούρη και από την άλλη του Λαζόπουλου, του Βέγγου και της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Η΄ομοίως τη συνύπαρξη του Καζαντζίδη, του Τσιτσάνη και του Βαμβακάρη με τον Δημήτρη Μητρόπουλο, την Κάλλας, την πιανίστρια Ελένη Μουζέλη και τον Μάνο Χατζηδάκι. Στη συνέχεια, θεωρώ πως αξίζει να σημειώσω το γεγονός πως στην ίδια λίστα στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ βρίσκονται ο Γκάλης, ο Πύρρος Δήμας και ο Ζαγοράκης με την πρύτανη του Πανεπιστημίου της Ευρώπης και τέως πρύτανη του παν/μίου της Σορβώνης Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, τον λόγιο και πολιτικό Ίωνα Δραγούμη, τον Καζαντάκη, τον σπουδαίο φιλόσοφο Κορνήλιο Καστοριάδη, τους μεγάλους ποιητές μας: Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσο, Καβάφη και Δ. Σολωμό. Παράδοξη επίσης θα χαρακτήριζα την παρουσία του "πατριάρχη του Ελληνικού Αποκρυφισμού" και "εξέχοντος εκπροσώπου του Μυστικισμού" Νικόλαου Μαργιωρή, δίπλα στους εκπροσώπους του νεοελληνικού διαφωτισμού Αδ. Κοραή και Κοσμά Αιτωλό, στον Δημήτρη Νανόπουλο, στον εμβληματικό για τα Μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες Κων. Καραθοδωρή, στον μεγάλο Γ. Παπανικολάου και στους αρχαίους Έλληνες σοφούς, φιλοσόφους, ιστορικούς, ποιητές και επιστήμονες που φιλοξενεί η λίστα. Τέλος, νομίζω ότι θα κάνει εντύπωση σε κάποιους να βλέπουν δίπλα - δίπλα τον αντιστασιακό Αλ. Παναγούλη και τον δολοφονηθέντα βουλευτή της ΕΔΑ, Γρ. Λαμπράκη, με τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο, καθώς και τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Άρη Βελουχιώτη με τον Ι. Μεταξά. Ας ελπίσουμε τα ντοκιμαντέρ της δεύτερης φάσης να είναι διαφωτιστικά, τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στο debate στο τρίτο στάδιο της διαδικασίας να είναι κατάλληλα και ο διάλογος που θα πραγματοποιηθεί εκεί να είναι γόνιμος και ουσιαστικός, ώστε τελικά να οδηγηθούμε σε ένα συναινετικό ή "διυποκειμενικό" αποτέλεσμα που να είναι κοινής αποδοχής και δικαιούται τον χαρακτηρισμό της "αντικειμενικής αλήθειας". Παρατήρηση: Οι φωτογραφίες είναι απο την παραγωγή του BBC, "Great Britons".
9 comments:
Theoro pos ena tetoio egheirima pou thelei na anadeixei ton "pio spoudaio Ellina" einai ypervolika filodoxo. Einai poly dyskolo na krythei eparkos antikeimenika kapoios o opoios ezise se alli epohi apo ti simerini. Aftoi pou krinoun oso morfomenoi kai paidevmenoi na einai den pavoun kai na einai "hromatismenoi" apo tin epohi kai koinonia stin opoia zoun.
To endiaferon pou vrisko stin oli diadikasia einai sta themata pou tha prokypsoun meso tou dialogou kai sta apotelesmata, pou tha einai enas endiaferon kathreftis tis epohis pou zoume.
Διαβάζοντας για πρώτη φορα το blog σου και πριν το προσθέσω στα αγαπημένα links μου λέω να κάνω και εγώ το σχόλιο μου.
Έχεις δίκιο να εκφράζεις τον προβληματισμό σου. Η διαδικασία της ψηφοφορίας, η αγωνια, και ότι άλλο πουλάει ώστε να ευνοήσει μια τέτοια παραγωγή ιάνει θέματα που επηρεάζουν ένα αντικειμενικό αποτέλεσμα (χωρίς να πάω σωτ βάθος της σκέψης και του ορισμού του αντικειμενικού)
ξεκινώντας από τις βασικές αρχές σαν απάντηση εγώ πιστεύω ότι η ιστορία της Ελλάδας και κυρίως των Ελλήνων είναι τέτοιου εύρους που δεν μπορείς να συγκρίνεις και να αναδείξεις τον πιο σημαντικό Έλληνα. Δεν έχουμε την ιστορική υποδομή, την μόρφωση και τα επίπεδα αξιολόγησης ώστε να προβουμε τέτοιους είδους κρίση συνεισφοράς στην ανθρωπότητα ή στον Ελληνισμό.
καλημέρα!
Φίλε Πέτρο,
Τα θέματα που βάζεις θεωρώ ότι είναι αρκετά εύστοχα.
Προφανώς, η κοινωνία μέσα στην οποία τα άτομα μεγαλώνουν και ζούν ασκεί τεράστια επιρροή στην διαμόρφωση της αποψής τους για διάφορα θέματα γι' αυτό και εγώ έθεσα το ερώτημα αν θα καταφέρουν αρκετοί απ' όσους θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία να αποστασιοποιηθούν από το "κοινωνικό τους ενδιαίτημα" και να παραμερίσουν τις όποιες προκαταλήψεις τους. Άρα νομίζω ότι συμφωνούμε σε αυτό.
Από την άλλη, αναμφισβήτητα πρόκειται ένα εξαιρετικά φιλόδοξο εγχείρημα και ενδεχομένως το αποτέλεσμα να έχει πολύ χαμηλό "βαθμό διυποκειμενικότητας" και να μην ικανοποιεί πολλούς από εμάς. Όμως ακόμα και τότε θα συνεχίσω να πιστεύω ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια, αφού θα έχει μείνει ο προβληματισμός ενός μέρους της κοινωνίας πάνω στο εξαιρετικά σημαντικό ερώτημα ποιοί Έλληνες συνέβαλαν περισσότερα ή λιγότερα στοιχεία στο σύνολο. Και επιπλέον ένας διάλογος πάνω στο θέμα από ανθρώπους που θα κληθούν να υπερασπιστούν τη μια ή την άλλη προσωπικότητα. Παράλληλα, αν η παραγωγή είναι τόση ακριβή και προσεγμένη όσο διαφημίζουν οι άνθρωποι του ΣΚΑΙ, ίσως να δούμε και μερικά πολύ ωραία ντοκιμαντέρ για πρόσωπα που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δε γνωρίζει όχι μόνο την τεράστια προσφορά τους, αλλά ούτε καν το όνομά τους.
Οπότε νομίζω ότι είτε έτσι είτε αλλιώς, το τελικό πρόσημο θα είναι θετικό..
Φίλε Άγγελε,
Σε ευχαριστώ καταρχάς για το γεγονός πως προτίθεσαι να προσθέσεις στα αγαπημένα το ιστολόγιο μου, καθώς και για το κόπο που έκανες να αφήσεις το σχόλιο σου.
Νομίζω, όπως έγραψα και παραπάνω, ότι το εγχείρημα είναι αξιόλογο και ενδιαφέρον ανεξάρτητα του αν κάποιος πιστεύει ότι θα προκείψει ένα αποτέλεσμα που θα έχει χαμηλό "βαθμό διυποκειμενικότητας" και υπό αυτή την έννοια δε θα είναι αντικειμενικό. Βεβαίως, θέλω να διευκρινίσω ότι αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι υποτιμώ την σημασία του αποτελέσματος. Κάθε άλλο.. Έτσι, όσον αφορά το θέμα της παιδείας που θίγεις και της ιστορικής γνώσης, σαφώς και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκλογή του προσώπου που θα αναδειχθεί μεγαλύτερος Έλληνας. Αλλά τελικά αυτό που μένει δεν είναι μόνο το πρόσωπο που θα προκείψει.. Μένει και ο προβληματισμός ενός μέρους της κοινωνίας πάνω στο εξαιρετικά σημαντικό ερώτημα ποιοί Έλληνες συνέβαλαν περισσότερο ή λιγότερο στο σύνολο, μένει ένας διάλογος πάνω στο θέμα και μένουν και κάποια ντοκιμαντέρ για κάποια σημαντικά πρόσωπα. Και όλα αυτά μάλλον συμβάλουν στην απόκτηση μιας κάποιας ιστορικής γνώσης και στην διαμόρφωση κριτηρίων αξιολόγησης ιστορικών προσωπικοτήτων.. Οπότε θα επιμείνω ότι το πρόσημο είναι θετικό.
Καλό απόγευμα.
Υ.Γ: Αλήθεια, γιατί κανείς δεν αναφέρεται στα 100 πρόσωπα που ήδη επελέγησαν;
Υπάρχει ένα mail στην θυρίδα του admin
ας ελπίσουμε ότι στα 100 ονόματα θα συμπεριληφθούν άτομα αξιομνημόνευτα και κάτι ακόμη, άτομα που έχουν προσφέρει αξιομνημόνευτα κοσμήματα στη ροή του χρόνου.
άλλωστε κάποιοι από αυτούς που θα το δουν θα έχουν αποκρυσταλλώσει τις πεποιθήσεις τους και θα μπορέσουν να συμφωνήσουν ή να διαfωνήσουν με την επιλογή των 100 και κάποιοι άλλλοι(που φαντάζομαι ότι για αυτούς γίνεται αυτή η δουλειά) θα βρουν σε αυτήν την επιλογή κάποια ερεθίσματα για να ψάξουν...
αυτό είναι το κέρδος από αυτήν την προσπάθεια, ας μένουμε λοιπόν μόνο στο ποιοι θα επιλεγούν να παρπυσιαστούν, το νούμερο είναι τέτοιο που θα υπάρχει εκπροσώπηση και από την πολιτική και από την τέχνη ή "τέχνη" κλπ
καθένας λοιπόν με τις όποιες παραστάσεις του θα επιλέξει ποια προσωπικότητα ή ποιες από αυτές που θα παρουσιαστούν θα τον "κερδίσει" και θα ενημερωθεί ή θα εμπνευστεί από αυτήν!
Αγαπητέ φίλε ή φίλη mk, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η επιλογή των 100 προσωπικοτήτων έχει ήδη γίνει και αυτή ήταν και η αφορμή της παραπάνω ανάρτησης. Μπορείς να βρεις κάποια από τα ονόματα στο παραπάνω post και ολόκληρη τη λίστα των 100 (κατά τεκμήριο) μεγαλύτερων Ελλήνων στο link που παραθέτω παραπάνω.. και να διαπιστώσεις ότι η λίστα αυτή των 100 προσωπικοτήτων δικαιώνει απόλυτα το σχόλιο σου, αφού υπάρχουν πρόσωπα από πολύ διαφορετικούς χώρους και με πολύ διαφορετικές διαδρομές.
Καλό μεσημέρι και ευχαριστώ για το σχόλιο σου.
Ίσως οι Μεγάλοι Έλληνες να μην μπήκαν στη λίστα
Ίσως ούτε καν να καταγράφηκαν στην πρώτη φάση ,
Ίσως ούτε καν να τους γνωρίζουμε
Το σίγουρο είναι ότι μια τέτοια προσπάθεια αποτελεί μοναδική ευκαιρία να ρίξεις μια θολή ματιά πίσω στο χρόνο και να προσπαθήσεις να κατανοήσεις την έννοια του Μεγάλου Έλληνα και γιατί όχι να εμπνευστείς από αυτή .
Φίλε vaggos2002, συμφωνώ απόλυτα με την προσεγγισή σου..
Post a Comment