Για τη γέννηση αυτού του blog: " 'Eναυσμα αναπόδεικτο καλεί τήν πρώτη λέξη,... ανάθεμα ικετευτικό αρτώμενο θα εμπαίξει, τη μάταιη προσήλωση διστατικού πιστού, που αναπολει τη σιωπηλή ακίνητη ικεσία, πρωτού του εννοήματος ματώσουν τα φτερά... ", απόσπασμα από ποίημα του Γ. Βέλτσου

Thursday 31 July 2008

Κάρατζιτς. Ο ποιητής που ευφήμιζε την εθνοκάθαρση και άλλα ειδεχθή εγκλήματα

«Εγώ διαβάζω την καταστροφή, αντί για σας/ τη νύχτα περιμένω, για λογαριασμό σας/ και προαισθάνομαι την καταιγίδα/ θρόνους από την κορυφή»
Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από ένα ποίημα με τίτλο «Ανήσυχος Άνθρωπος», που έγραψε ένας – 63 ετών σήμερα – Σερβοβόσνιος ποιητής, ψυχίατρος και εσχάτως γιατρός της εναλλακτικής ιατρικής. Αν δεν καταλάβατε σε ποιόν αναφέρομαι, είναι ο ίδιος άνθρωπός που πριν κάποια χρόνια έλεγε με μια εθνικιστική λάμψη στα μάτια ότι «Η Σερβία εκτείνεται όπου υπάρχουν Σέρβοι» και δεν δίσταζε να περιγράφει, καπνίζοντας κουβανέζικα πούρα και πίνοντας γαλλικό κονιάκ – όπως το έκανε και μια μέρα, το 1992, σε ένα δημοσιογράφο των New York Times – την εθνοκάθαρση, ως «μια ευκαιρία για τους Μουσουλμάνους να επιστρέψουν εκεί όπου ανήκαν, ανάμεσα σε Μουσουλμάνους και μακριά από Σέρβους». Είναι ο εγκέφαλος που κατηγορείται πως βρίσκεται πίσω από την καταστροφή, την οποία διάβαζε και προαισθανόταν, αντί για μας, όπως λέει στο ποίημά του.. ή με άλλα λόγια ο εγκέφαλος μερικών εκ των ειδεχθέστερων εγκλημάτων που συντελέστηκαν σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Μεταξύ αυτών των εγκλημάτων συγκαταλέγονται: (i) ο βομβαρδισμός του Σαράγεβο από τους Σερβοβόσνιους – όχι μόνο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, αλλά όλης της πόλης αδιακρίτως! – με τη χρήση των κυανόκρανων ως ανθρώπινων ασπίδων και θύματα που υπολογίζονται σε 12.000 νεκρούς και 50.000 τραυματίες, (ii) ο βομβαρδισμός της Σρεμπρένιτσα, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της περιοχής από τους Σερβοβόσνιους, όπου 40.000 Βοσνιομουσουλμάνοι και Κροάτες βομβαρδίστηκαν αδιακρίτως το 1995, (iii) η εκτέλεση, ύστερα από την κατάληψη της Σρεμπρένιτσα από τις Σερβοβοσνιακές δυνάμεις, τουλάχιστον 8.373 ανδρών, Βοσνιομουσουλμάνων και Βοσνίων Κροατικής καταγωγής, που στοιβάχτηκαν σε ομαδικούς τάφους καθώς και (iv) η εκδίωξη των γυναικών, των παιδιών και των ηλικιωμένων που ανήκαν στον μουσουλμανικό και κροατικό πληθυσμό της Σρεμπρένιτσα. Μετά τα παραπάνω, ίσως καταλάβατε ότι ο περί ου ο λόγος ποιητής, ψυχίατρος, γιατρός της εναλλακτικής ιατρικής και κατηγορούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, με δύο κατηγορίες για γενοκτονία, πέντε κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τρεις κατηγορίες για παραβίαση των κανόνων του πολέμου και μία κατηγορία σοβαρής παραβίασης του άρθρου 2 των Συνθηκών της Γενεύης του 1949, είναι ο διαβόητος Ράντοβαν Κάρατζιτς, πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας.
Αντιδράσεις για τη σύλληψη Κάρατζιτς
Η σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, που έγινε στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, από την κυβέρνηση του φιλοδυτικού προέδρου Μπορίς Τάντιτς, προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και μάλιστα αντικρουόμενων. Από τη μια, το Σέρβικο εθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, που χαρακτήρισε «ανατριχιαστική» την είδηση και μέσω του γενικού γραμματέα του κόμματος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον ίδιο τον Κάρατζιτς, «σύμβολο του πατριωτισμού», αλλά και οι Σέρβοι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το ειδικό δικαστήριο της Σερβίας στο Βελιγράδι, διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας – μεταξύ αυτών και ο Α. Βούσιτς – φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας καρέκλες στους αστυνομικούς. Και από την άλλη, ο πρόεδρος της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς, που χαρακτήρισε την σύλληψη, «Βήμα προς τα εμπρός» της σερβικής κυβέρνησης και τόνισε πως «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία θα αποδείξει όλα όσα έπραξε ο Κάρατζιτς και όλα αυτά για τα οποία είναι υπεύθυνος», ο Σαλί Μπερίσα που χαρακτήρισε το γεγονός, «ανακούφιση για τις ψυχές των θυμάτων και των οικογενειών τους, που ζητούν δικαίωση», ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, που επισήμανε ότι "η θέση της Σερβικής Δημοκρατίας είναι ότι όλοι οι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον του Δ.Π.Δ. στη Χάγη" και πολλοί Βόσνιοι διαδηλωτές που βγήκαν σε κεντρικούς δρόμους του Σαράγεβο για να γιορτάσουν τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ακόμα, ικανοποίηση για τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας εξέφρασαν – μεταξύ άλλων – ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, ο πρόεδρος της Γαλλίας, η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ο Λευκός Οίκος, ο οποίος μάλιστα – μέσω μιας ανακοίνωσης που εξέδωσε – τονίζει: «Η σύλληψη αυτή αποδεικνύει με σαφήνεια τη θέληση της νέας κυβέρνησης του Βελιγραδίου να φέρει τη Σερβία κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να συμβάλλει στην προσπάθεια για την ειρήνευση και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια» και λίγο παρακάτω προσθέτει: «Η στιγμή της σύλληψης, λίγες μέρες πριν από την επέτειο της σφαγής περισσοτέρων από 7000 Βόσνιων στη Σρεμπρένιτσα, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων των αγριοτήτων ενός πολέμου, που οι δράστες τους θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
Μερικά σχόλια για τη σύλληψη του Σερβοβόσνιου πρώην ηγέτη
Η σύλληψη, 13 χρόνια μετά, του Σερβοβόσνιου πρώην ηγέτη και νυν κατηγορούμενου στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για σοβαρά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας – απότοκο δίχως αμφιβολία της πολιτικής βούλησης που επέδειξε η κυβέρνηση Τάντιτς – φέρνει αναμφισβήτητα εγγύτερα το κλείσιμο του κεφαλαίου των μυσαρών εγκλημάτων και των αγριοτήτων που διεπράχθησαν στον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στα τέλη του 20ου αιώνα και ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να αξιολογείται θετικά. Βέβαια – ας ανοίξω εδώ μια μικρή παρένθεση – για το οριστικό κλείσιμο αυτού του κεφαλαίου, ας μη ξεχνάμε ότι απομένει κάτι ακόμα. Αφενός η σύλληψη του πρώην διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, Ράτκο Μλάντιτς και του Γκόραν Χάτζιτς, πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας και αφετέρου η ολοκλήρωση μιας δίκης δίκαιης και για τους τρεις τους από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Και επίσης, ας μην ξεχνάμε, ότι το γεγονός πως όσοι είχαν την βασική ευθύνη για τον πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας – είτε αυτοί ήταν Σέρβοι, είτε Κροάτες και Βόσνιοι – συνελήφθησαν, με την εξαίρεση δυστυχώς του Μλάντιτς, και δικάστηκαν – ή θα δικαστούν στην περίπτωση του Κάρατζιτς – δεν εξαντλεί σε καμιά περίπτωση το θέμα της απονομής της δικαιοσύνης διεθνώς, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αφού, έχουν συντελεστεί παγκοσμίως κι' άλλα εγκλήματα – εξίσου ειδεχθή με αυτά της πρώην Γιουγκοσλαβίας – που πρέπει να εκδικαστούν. Έτσι, εξ αυτού του γεγονότος προκύπτει η επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία μονίμου διεθνούς δικαστηρίου για την εκδίκαση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας – και κλείνω εδώ την παρένθεση. Πάντως, όπως και να ‘χει – ανεξαρτήτως όλων των παραπάνω, αυτονόητων ίσως, σκέψεων που διατυπώθηκαν παρενθετικά – το γεγονός της σύλληψης του Κάρατζιτς, μετά από τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς και την προσαγωγή του σε μια δίκη που δυστυχώς δε τελείωσε ποτέ – επανέρχομαι και επαναλαμβάνω – παραμένει, κατά τη γνώμη μου, ένα εξαιρετικά θετικό γεγονός. Τουλάχιστον για όσους εξ ημών με συνέπεια και χωρίς παλινδρομήσεις πιστεύουν στην αξία της ανθρώπινης ζωής και σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η σύλληψη Κάρατζιτς ως μέτρο τρομοκρατίας των λαών
Ως επίλογο της ανάρτησης αυτής, σας επιφυλάσσω μια έκπληξη. Τι θα λέγατε αλήθεια αν μαθαίνατε ότι εκτός του εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και ένα Ελληνικό κοινοβουλευτικό κόμμα έσπευσε με ανακοίνωση του να καταδικάσει τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς και την παραπομπή του σε δίκη στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης; Και ακόμα ότι δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτή την καταδίκη, αλλά δεν δίστασε στην ίδια ανακοίνωση να χαρακτηρίσει την σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, ως μέτρο τρομοκρατίας εναντίον των λαών, χωρίς να έχει βρει ούτε μια λέξη για να καταδικάσει τις γενοκτονίες, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τα οποία κατηγορείται ο Κάρατζιτς. Είναι το κόμμα που έχει εκδώσει ανακοινώσεις εγκωμιαστικές προς το πρόσωπο του επίσης κατηγορηθέντα για σοβαρά εγκλήματα, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και που μετά την δολοφονία του τέως πρωθυπουργού της Σερβίας, του φιλοδυτικού Ζόραν Τζίντζιντς, από παραστρατιωτικούς αρκέστηκε απλά στο να καταδικάσει την πολιτική του δολοφονηθέντος και να αφήσει απαράδεκτα υπονοούμενα για τον ίδιο. Αν δεν καταλάβατε σε ποιο κόμμα αναφέρομαι, η ανακοίνωση του – που παραθέτω παρακάτω – θα σας δώσει την απάντηση:
«Η νέα κυβέρνηση της Σερβίας υποκύπτοντας στις πιέσεις των ΗΠΑ-ΕΕ συνέλαβε και ετοιμάζεται να εκδώσει τον Ράντοβαν Κάρατζιτς στο παράνομο και ανυπόληπτο, όπως αποδείχτηκε όλη αυτή την περίοδο, δικαστήριο της Χάγης. Είναι το ίδιο δικαστήριο που έχει την ευθύνη για τον εγκλεισμό και θάνατο του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Μιλόσεβιτς, επειδή τόλμησε να αντισταθεί στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της χώρας του.
Στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα έπρεπε να ήταν ο τότε ΓΓ του ΝΑΤΟ και οι τότε πρωθυπουργοί της ατλαντικής συμμαχίας, για τα μαζικά εγκλήματα σε βάρος των λαών της Γιουγκοσλαβίας, για την απόσχιση του Κοσόβου και την έξαρση του εθνικισμού και των απειλών για την ειρήνη που ζούμε σήμερα στη περιοχή.
Ιμπεριαλιστική κυριαρχία στα Βαλκάνια σημαίνει φτώχεια, ανεργία, πείνα για τους πολλούς, κράτη προτεκτοράτα και Νατοϊκές δυνάμεις κατοχής, αποσχιστικές ενέργειες, σοβινισμός. Σημαίνει ατελείωτες εθνικές διενέξεις και νέες απειλές πόλεμου στην περιοχή.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να εντείνουν τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, να αποκρούσουν τις μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών, είτε στη ΠΔΓΜ, είτε στο Κόσοβο, είτε στην Κύπρο και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των Βαλκανίων.
Κανένα μέτρο τρομοκρατίας δεν μπορεί να σταματήσει την πάλη των λαών.
ΑΘΗΝΑ 22/7/2008 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ»
Πηγές πληροφοριών αποτέσαν τα άρθρα:
  • Σύλληψη και ανάκριση του Ράντοβαν Κάρατζιτς, από την ιστοσελίδα http://www.kathimerini.gr/
  • Η πρόβλεψη του ποιητή , του Μιχάλη Μητσού από το ισολόγιο http://www.diastaseis.blogspot.com/
  • Δικαιοσύνη για όλους, του Πάσχου Μανδραβέλη από την ιστοσελίδα http://www.medium.gr/
  • Από την «εθνοκάθαρση» στην «εναλλακτική ιατρική», από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
  • Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες, από την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"

Παρατήρηση: Οι τρείς τελευταίες φωτογραφίες που βρίσκονται σε παράθεση ζικ-ζακ απεικονίζουν τον Κάρατζιτς σε τρείς διαφορετικές στιγμές της ζωής του. Πάνω είναι η παλιότερη, πιο κάτω η αμέσως πιο πρόσφατη κ.ο.κ.

Πρόσθεσε στο Cull.gr

buzz it!