Για τη γέννηση αυτού του blog: " 'Eναυσμα αναπόδεικτο καλεί τήν πρώτη λέξη,... ανάθεμα ικετευτικό αρτώμενο θα εμπαίξει, τη μάταιη προσήλωση διστατικού πιστού, που αναπολει τη σιωπηλή ακίνητη ικεσία, πρωτού του εννοήματος ματώσουν τα φτερά... ", απόσπασμα από ποίημα του Γ. Βέλτσου

Friday 18 January 2008

Αλέξης Τσίπρας. Μια άλλη πιο καιροσκοπική και α-πολική πολιτική είναι εφικτή.

Ο Αλέκος Αλαβάνος αποχωρεί τελικά από την προεδρία του Συνασπισμού, δείχνοντας ως διαδοχό του τον νυν δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοικτή Πόλη», Αλέξη Τσίπρα. Πίσω από αυτή την προεδρική επιλογή δείχνει να συντάσεται και όλο το «αριστερό ρεύμα», παρ’ όλες τις φημολογούμενες αρχικές ενστάσεις κάποιων. Οι «ανανεωτικοί» από την πλευρά τους στηρίζουν τον βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος και προηγήθηκε στην κατάθεση υποψηφιοτητάς στη πολιτική γραμματεία του ΣΥΝ. Και στη σκιά αυτών των γεγονότων, η «Κουμουνδούρου» μπαίνει σε προσυνεδριακή φάση.

Η θητεία Αλαβάνου

Πρίν περάσω στο θέμα αυτού του post, με έναυσμα το συνέδριο και τη διαδοχή στην ηγεσία του Συνασπισμού, θα ήθελα να αναφερθώ στην βραχύβια αλλά και πολύκροτη θητεία Αλαβάνου. Προσωπικά, νομίζω ότι ο ειλικρινά συμπαθέστατος (σε μένα τουλάχιστον) κ. Αλαβάνος, όλα αυτά τα χρόνια που κρατά τα ηνία του κόμματος, μάλλον θόλωσε το πολιτικό στίγμα της «Κουμουνδούρου», υποστήριξε με μεγάλη συχνότητα θέσεις λαικιστικές, χρησιμοποίησε υπερβολικές (στα όρια της σοβαρότητας) εκφράσεις με προφανή και πολλές φορές ομολογημένο στόχο την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των Μ.Μ.Ε. και σύναψε στις προηγούμενες εκλογές μια περίεργη συμμαχία, την οποία θα χαρακτήριζα μάλλον με επιείκεια καιροσκοπική. Πιο συγκεκριμένα..

Ένας οπορτουνιστικός εκλογικός Συνασπισμός

Αρχίζοντας από την τελευταία παρατήρηση, πώς αλλιώς θα χαρακτηρίζατε ειλικρινά μια εκλογική συμμαχία, όπως αυτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, στην οποία συμμετέχουν από το κόμμα της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς (Δ.Ε.Α.), μέχρι το Συνασπισμό και το ΔΗ.Κ.ΚΙ; Δήλαδη, με άλλα λόγια, μια συμμαχία κομμάτων που από από τη μια ενσωματώνει ένα κόμμα όπως η Δ.Ε.Α., που αυτοπροσδιορίζεται ως σοσιαλιστική οργάνωση με αναφορά στον επαναστατικό μαρξισμό και στην παράδοση - μεταξύ άλλων - του Τρότσκι και της Λούξεμπουργκ (!) και προβάλει το πρόταγμα επανάσταση και όχι ρεφορισμός (!!), γράφοντας στην ιστοσελίδα της : «Ο καπιταλισμός δεν παίρνει διορθώσεις. Πρέπει να ανατραπεί με την εργατική δράση. Δεν υπάρχει κοινοβουλευτικός δρόμος προς μια τέτοια αλλαγή.» και από την άλλη με την ίδια ευκολία συμπεριλαμβάνει ως κύρια συνιστώσα τον Συνασπισμό, ο οποίος μιλάει ανοικτά για διορθώσεις στο πλαίσιο του καπιταλισμού και για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία (δηλ. ρεφορμισμό) ή το ΔΗ.Κ.ΚΙ, που είναι ένα καθαρά «αστικό» κόμμα που ιδρύθηκε από τον κ. Τσοβόλα, τέως υπουργό Οικονομίας του Πα.Σο.Κ. Η δική μου απάντηση είναι ότι μια τέτοια εκλογική σύμπραξη, που περιλαμβάνει από την «άκρα» Αριστερά του Τρότσκι, μέχρι και τους «ρομαντικούς νοσταλγούς» του Ανδρέα Παπανδρέου δεν μπορεί να εξυπηρετεί κανένα άλλο πολιτικό στόχο εκτός από την άθροιση ψήφων και δείχνει έναν οπορτουνιστικό προσανατολισμό.

Θολή πολιτική

Επιπλέον, ο ΣΥΝ την ίδια στιγμή που φαίνεται να έχει δυσκολία στο να καταδικάσει το «αντάρτικο πόλεων» των αντιεξουσιαστών και συμπορεύεται με την «άκρα» (ή επαναστατική αν θέλετε) Αριστερά στο πλαίσιο του Συνασπιμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, συμπορεύεται - ως ένθερμο μαλιστα μέλος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς - και με το κόμμα του τέως υπουργού Οικονομικών του Σρέντερ, Όσκαρ Λαφοντέν και με την Κομουνιστική Επανίδρυση του Φάουστο Μπερτινότι, που στηρίζει την κυβέρνηση Πρόντι (!!). Ενώ, δε δίστασε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να κάνει και μερικές «επιθέσεις» φιλίας στο Πα.Σο.Κ.. Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικά αποσπάματα απο προεκλογική ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνου, στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στο Ηράκλειο: «Μας λένε ότι εμείς αντιμετωπίζουμε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ σαν να είναι ίδιοι. Σαν να είναι ‘τι Πλαστήρας, τι Παπάγος’. Σας διαβεβαιώνουμε πως όχι» * ή «Ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς επιδιώκουμε να φύγει από την εξουσία η Ν.Δ. Να μην μπορέσει να κερδίσει την αυτοδυναμία». Όλα αυτά λοιπόν, έχω την αίσθηση ότι κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο καθιστούν το πολιτικό στίγμα του Συνασπισμού και νομίζω ότι δεν είμαι ο μόνος με αυτή την αίσθηση.

Λαϊκισμός και Λεκτικές Ακρότητες

Ταυτόχρονα, η «Κουμουνδούρου» - επί προεδρίας Αλαβάνου - αντιμετώπιζε τα αιτήματα όλων των κοινωνικών ομάδων (δίκαια ή λιγότερο δίκαια) και τις αντιδράσεις τους (ακόμα και τις πιο ακραίες) απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις, με εξαιρετικά μεγάλη συγκατάβαση, φροντίζοντας πάντα με τις δηλώσεις της να «χαιδεύει» τα αυτιά των διαμαρτηρομένων πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η λαικιστική και ψηφοθηρική στάση που κράτησε την περίοδο των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Παράλληλα, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα δηλώσεων του πρόεδρου του ΣΥΝ - οι οποίες θα πείσουν ακόμα και τους πιο επιφυλακτικούς ότι ο όρος υπερβολικές που χρησιμοποίησα δεν είναι σχήμα λόγου - είναι: (α) η δήλωση του σχετικά με τις επιθέσεις της κυβέρνησης εναντίον του κόμματός του, για τις οποίες είπε ότι είναι τέτοιες που «έχουν να συμβούν από την πτώση της δικτατορίας» (!) πηγή: Ελευθεροτυπία 22/12/2006 (β) η πρωτοφανής επίθεση του κ. Αλαβάνου, από βήματος της βουλής, εναντίον του Πρωθυπουργού, κατά την οποία τον χαρακτήρισε «νονό της πολιτικής ζωής», ο οποίος μετέρχεται μεθόδους «μαφίας και κόζα νόστρα» (!!) (με αφορμή στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Καραμανλής εις βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου, συμβούλου του Γ. Παπανδρέου), πηγή: Καθημερινή 07/07/2007 και (γ) η αντίδραση του προέδρου του κόμματος της Κουμουνδούρου στην πρωθυπουργική επίσκεψη στις καμμένες εκτάσεις, όπου μίλησε για «το πιο απεχθές είδος τουρισμού, τον ψηφοθηρικό τουρισμό πάνω από την καμένη γη» και με αφορμή την οποία ζήτησε από το κ. Καραμανλή να παραιτηθεί λίγο πριν τις εκλογές (!!) πηγή: In.gr 02/09/2007.

Έτσι, σε αντίθεση ίσως με πάρα πολλούς άλλους, δε θα χαρακτήριζα την προεδρική θητεία του Αλέκου Αλαβάνου επιτυχημένη. Τουλάχιστον, δεν ήταν επιτυχημένη ως προς το να εκφράσει με συνέπεια και σοβαρότητα μια συγκεκριμένη, ανανεωτική και αριστερή πολιτική πρόταση. Γιατί με αποκλειστικό κριτήριο αυτό των ποσοστών στις εκλογές, η θητεία του κ. Αλαβάνου ήταν πραγματικά εξαιρετική, δεδομένης της εκλογικής επιτυχίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α **
Ο Αλέξης Τσίπρας


Βέβαια, παρόλο που η συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που άσκησε τα καθηκοντά του ο Αλ. Αλαβάνος, από τη θέση του προέδρου του τέταρτου σε εκλογική δύναμη κόμματος, δεν μπορεί παρά να έχει ενδιαφέρον, υπό το βάρος των εξελίξεων στην «Κουμουνδουρου» το πολιτικό ενδιαφέρον μετατωπίζεται αλλού. Δηλαδή, στο συνέδριο του Συνασπισμού το οποίο θα κληθεί να επιλέξει και πρόεδρο. Και μπορεί να μη μπορεί να μιλήσει κάποιος με βεβαιότητα για την έκβαση του συνεδρίου, αλλά μπορεί με βεβαιότητα να υποστηρίξει ότι τη μερίδα του λέοντος στην πίτα της τηλεοπτικής και όχι μόνο προβολής, την έχει ο εκλεκτός του προέδρου, Αλέξης Τσίπρας. Ο 33χρονος πολιτικός είναι ένα πρόσωπο που έγινε γνωστό με την υποψηφιότητα του για το Δήμο Αθηναίων, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοικτή Πόλη», κέδρισε γρήγορα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καλείται να κάνει το μεγάλο άλμα στην πολιτική του καριέρα αναλαμβάνοντας πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας.

Μέλοι του «ρεύματος» που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Τσίπρα, καθώς και ο ίδιος ο Τσίπρας, προσπαθούν με διάφορες δηλώσεις τους να «απενοχοποιήσουν» την ευμενή αντιμετώπιση των μέσων μαζικής ενημέρωσης στο προσωπό του και την υπερπροβολή που του γίνεται, αποδιδοντάς τη στη δημοφιλία του, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν ότι η ηλικία του δεν μπορεί να αποτελεί μειωνέκτημα, αφού αφενός ζητούμενο στο ΣΥΝ είναι η ανανέωση και αφετέρου δεν υπάρχει επετηρίδα στο κόμμα. Και τα δύο είναι αλήθεια, μόνο που κανείς δε προέβαλε μια τέτοιου είδους αιτίαση για τον επικεφαλής της «Ανοικτής Πόλης». Ο λόγος που επικρίνεται ο Τσίπρας σε σχέση με τα Μ.Μ.Ε, από όποιους λίγους τον επικρίνουν, είναι όχι επειδή του αποδίδεται κάποια ύποπτη διαπλοκή με τους ιδιοκτήτες των μέσων, αλλά για το γεγονός ότι παρόλο που ο τηλεοπτικός χρόνος που είχε ήταν επαρκής δεν έπεισε για τις πολιτικές του αρετές. Δεν έπεισε ότι έχει πολιτικό υπόβαθρο και δη Αριστερό. Τα επιχειρηματά του ήταν πάντα επιφανιακά και δεν εδράζονταν σε μια στέρεη αριστερή ιδεολογική βάση, ενώ και η κριτική του ήταν αφυδατωμένη από πολιτική ουσία. Κατά τη γνώμη μου, δε κατάφερε να πείσει ούτε μια στιγμή ότι έχει να πεί κάτι το οποίο αξίζει να ακουστεί και σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι διατύπωσε μια εναλακτική αριστερή πολιτική πρόταση ή έστω ψήγματα αυτής. Από την άλλη, στον τέως πρόεδρο της νεολαίας του ΣΥΝ, ποτέ δεν έχει χρεωθεί από κάποιον η ηλικία του ή η συμπαθητική του εμφάνηση ως πολιτικό μειωνέκτημα. Αυτό που του χρεώνεται ως μειωνέκτημα είναι η προβολή αυτών των συγκεκριμένων α-πολιτικών στοιχείων, ως πολιτική πρόταση, η οποία μάλιστα υποτίθεται ότι φέρνει και την ανανέωση στο κόμμα και τη πολιτική ζωή της χώρας.
Βέβαια, η αναμφισβήτητη δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα στήριξης του νεαρού πολιτικού στα χείλια κάποιων, όμως φαντάζει τόσο καιροσκοπικό και α-πολιτικό, ειδικά τώρα που απεναντί του βρίσκεται μια προσωπικότητα με την πολιτική συγκρότηση, τη διεισδυτική πολιτική σκέψη, τη διαδρομή και τη πολιτική ακτινοβολία του Φώτη Κουβέλη.
* Αφήστε που όσον αφορά το σύνθημα της ΕΔΑ ‘τι Πλαστήρας, τι Παπάγος’, αξίζει να θυμηθούμε ότι "αυτοί" που σήμερα μιλούν εξ’ ονόματος του Πλαστήρα και επιτίθενται στην Αριστερά για το σύνθημα αυτό, πολιτεύθηκαν και με τον Παπάγο. Και ο νοών νοείτω..
**Πολλοί ξεχνούν ότι ο ΣΥΝ το 1996 είχε μεγαλύτερα ποσοστά.

Πρόσθεσε στο Cull.gr

buzz it!

24 comments:

Anonymous said...

Θα συμφωνήσω μαζί σου! Όντως οι λόγοι για τους οποίους φαίνεται συμπαθής ο Α. Τσίπρας δεν αφορούν στο πολιτικό του στίγμα. Το γεγονός ότι είναι νέος δε μπορεί να αποτελεί χαρακτηρισμό ανανέωσης απο τη στιγμή που δε συνοδεύεται και με αντίστοιχη "ανανέωση" πολιτικών ιδεών/θέσεων..

Ελένη

Charalambos K. said...

Γειά σου Ελενίτσα,

Η στήριξη Τσίπρα είναι νομίζω ολικό μέγιστο μιας πολιτικής γνησίως αύξοντος καιροσκοπισμού που "χάραξε" ο Αλ. Αλαβάνος και δυστυχώς ακολούθησε ολόκληρος ο ΣΥΝ. Στο σημείο αυτό (σημείο ολικού μεγίστου) το αριστερό ρεύμα και ο κ. Αλαβάνος απαντούν σε ένα καθαρά πολιτικό αίτημα όπως αυτό της ανανέωσης - όπως λες και εσύ - με μια α-πολιτική επιλογή, με μια επιλογή "πολιτικού lifestyle".

Ευτυχώς πάντως, πρόσωπα όπως ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς, κ. Λ.Κύρκος, επιλέγουν μια στάση ευθύνης και αρχών και υποστηρίζουν τον αξιολογότατο - ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κάποιος μαζί του σε περίσσοτερα ή λιγότερα σημεία - Φ. Κουβέλη. Και αν εκλεγεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τότε σίγουρα θα έχουμε την επιστροφή της πολιτικής απο τη μια και το ξεκαθάρισμα της θολής πολιτικής που ακολούθησε έως τώρα ο ΣΥΝ του κ. Αλαβάνου από την άλλη.

Υ.Γ: Μια που αποφάσισες να αφήσεις comment είπα να απαντήσω με μια κάπως ποιητική διάθεση - τρομάρα μου! - με μερικά "πολιτικά" Μαθηματικά για να μη ξεχνάμε και τα παλιά.

Πολλά Φιλιά.

Giannis_Rebelos said...

Αγαπητέ μπάμπη συγχαρητήρια για το άρθρο σου περί του α-πολιτικού όντος με το όνομα Αλέξης Τσίπρας.
Πραγματικά δεν ξέρω άν το λαιφστυλ που επικαλλείται ο ΣΥ.ΡΙΖΑ ό οποιος για μένα προσωπικά αποτελλεί μια μετάλλαξη της ίδιας της ΚέντροΑριστεράς.

Έχουν χάσει τα πιστέυω τους οι κύριοι ΚέντροΑριστεροί του ΣΥ.ΡΙΖΑ και αυτό φαίνεται καθαρά με τις πολιτικές τους τοποθετήσεις.

Η αβάντα στο ΠΑ.ΣΟΚ με τις τοποθετήσεις των Αλαβάνο και Τσίπρα είναι ενδεικτικές...

Το θέμα το σημαντικό μπάμπη είναι τι αριστερά θέλει αυτός ο τόπος που ταλανίζεται απο τα προβλήματα του δικομματισμού.

Θέλει μια αριστερά της ανατροπής και των εργαζομένων ή μια συμβιβασμένη αριστερά του λαιφστυλ και των μεγαλοεκδοτών?

Γιατί μην μου πείτε ότι ο ΣΥΝ υπήρξε ποτέ ένα αριστερό ρέυμα που υποστήριξε τις θέσεις των εργαζομένων και των σοβαρών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μεγάλο ΝΑΙ του Συνασπισμού στο σχέδιο Αναν στην κύπρο.

Για να μην ξεχάσουμε την στήριξη του Λεωνίδα Κύρκου στον πολιτικό που στην εποχή του εδραιώθηκε η διαφθορά των μεγαλοεκδοτών και λαμόγιων του κύριου Κ.Σημίτη.

Δυστυχώς στην εποχή μας που η Κυβέρνηση Καραμανλή είναι ΑΝΙΚΑΝΗ να σταματήσει το νοσηρό κλίμα που επί ένα μήνα γίνεται στο τόπο και άκουσα προχτές τον πρωθυπουργό να λέει ότι παρατηρεί εμβρόντητος τις εξελίξεις στο θέμα ζαχόπουλου.

Συγχαρητήρια Μπάμπη για το άρθρο σου και σε παρακαλώ να κοιτάξεις και το τελευταίο μου άρθρο έχει και αυτό ενδιαφέρον.

Πολλά φιλιά τα λέμε

Charalambos K. said...

Γειά σου Γιάννη,

Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση για τον Τσίπρα.

Αυτό τον καιρό ο ελευθερος χρόνος μου είναι σχεδόν ανύπαρκτος, αλλά με τη πρώτη ευκαιρία σου υπόσχομαι να επισκευτώ το blog σου.

Χαιρετισμούς σε σένα και το νησί μας.

Anonymous said...

Xαράλαμπε μου θύμισες μιά φίλη που παραπονέθηκε ότι δεν αξιώθηκε να βοηθήσει ποτέ κανένα ενώ πάντα δεχόταν την βοήθεια όλων.το έλεγε και στεναχωριώταν σαν να χρειαζόταν βοήθεια γι'αυτό...έτσι εσύ παραπονιέσαι που αναρτείς μιά αφήσα,και στη συνέχεια την αφήνεις...γιά μίλησε μου λίγο γιά τα παιδικά σου χρόνια...θα σε ανακουφήσει

Anonymous said...

Αγαπητέ Charalambe μελέτησα με προσοχή το άρθρο σου. Διαβάζοντας τις πρώτες γραμμές πίστεψα πως προσπαθεί να εστιάσει σε πιθανά πολιτικά λάθη του ΣΥΝ κατά τη θητεία Αλαβάνου και εντεύθεν. Πρόσεξα με ενδιαφέρον την κριτική σου στην Κομμουνιστική Επανίδρυση για τη στίρηξη της κυβέρνησης Πρόντι, αλλά και την ανησυχία σου για την ενότητα μεταξύ των τροτσκιστών, των μαοικών, των κομμουνιστογενών και των σοσιαλιστών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο προβληματισμός σου είναι σεβαστός, αν και διαφωνώ στα περισσότερα σημεία του. Θα ήταν ίσως άξιος αντιλόγου, αν δεν έκλεινες το άρθρο σου με το κερασάκι:

"Βέβαια, η αναμφισβήτητη δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα στήριξης του νεαρού πολιτικού στα χείλια κάποιων, όμως φαντάζει τόσο καιροσκοπικό και α-πολιτικό, ειδικά τώρα που απεναντί του βρίσκεται μια προσωπικότητα με την πολιτική συγκρότηση, τη διεισδυτική πολιτική σκέψη, τη διαδρομή και τη πολιτική ακτινοβολία του Φώτη Κουβέλη. "

Εντάξει... καταλάβαμε... και η Κανέλλη το ίδιο μας είπε.

Υ.Γ.1 Από πότε ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία είναι ρεφορμισμός; Κάρολε... θα τρίζουν τα κόκκαλά σου.

Charalambos K. said...

- Φίλε Αθανάσιε,

πραγματικά κατέβαλα φιλότιμη προσπάθεια να καταλάβω τι θές να πείς. Παρ' όλα αυτά δεν τα κατάφερα. Τι σχέση έχει το πρόβλημα της φίλης σου, με μια αφίσα (απορώ που διάβασες περί αφίσας??) που λές ότι άναρτησα και μετά την αφήνω ?!!? Μάλλον δε κατάλαβες τι γράφω. Όσο για το σχόλιο περί των παιδικών μου χρόνων.. λυπάμαι που αντί να σταθείς σε αυτά που γράφω, κάνεις τέτοιου είδους παιδικά σχόλια. Δεν πειράζει, όταν μεγαλώσεις μπορεί και να μάθεις να κάνεις διάλογο.

- Φίλε Allotrie,

1. Δεν έκανα κριτική στη Κομμουνιστική Επανίδρυση για τη στήριξη Πρόντι, αυτό που είπα είναι ότι: Όταν ο ΣΥΝ από τη μια συμπορεύεται με την επαναστατική Αριστερά (στο πλαίσιο του Συνασπιμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ) και από την άλλη συμπορεύεται - ως ένθερμο μαλιστα μέλος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς - με το κόμμα του Λαφοντέν και με την Κομουνιστική Επανίδρυση, τότε έχει θολή πολιτική. Εσύ διαφωνείς με αυτό; Θεωρείς ότι είναι ξεκάθαρη η πολιτική ενός κόμματος που από τη μια συμπορεύεται με την επαναστατική Αριστερά που θεωρεί ότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτικός δρόμος για την έλευση του Σοσιαλισμού και την ίδια στιγμή συμπορεύεται με τον τέως υπουργό του Σρέντερ και την Κομμουνιστική Επανίδρυση που στηρίζει την κυβέρνηση του τέως υπουργού των Χριστιανοδημοκρατών, Πρόντι;

2. Αυτό που με απασχολεί δεν είναι η ενότητα μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που με απασχολεί είναι τι κοινό μπορούν να έχουν η επαναστατική Αριστερά του Τρότσκι (ΔΕΑ) με τους «ρομαντικούς νοσταλγούς» του Ανδρέα Παπανδρέου (ΔΗΚΚΙ) και ποιό άλλο πολιτικό στόχο μπορεί να εξυπηρετεί η εκλογική τους συμπραξή τους, εκτός από αυτόν της άθροιση ψήφων;

3. Ρεφορμισμός ως γνωστόν είναι η πολιτική τάση που επιδιώκει τη μετάβαση στον σοσιαλισμό με την εφαρμογή βαθμιαίων μεταρρυθμίσεων του καπιταλισμού. Δηλαδή, αυτή η τάση που πρεσβεύει ο ΣΥΝ. Διορθωσέ με αν κάνω λάθος (τώρα θα τρίξουν μάλλον τα κόκκαλα του Karl). Αυτά λοιπόν πρεσβεύει ο ΣΥΝ την ίδια στιγμή που άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν αντι-Ρεφορμιστικές (!!!)

4. Γράφεις για το σχόλιο μου περί Κουβέλη : "Εντάξει.. Καταλάβαμε.. και η Κανέλλη το ίδιο είπε". Νομίζω ότι θα ήταν σκόπιμο πρώτα να μου γράψεις με ποιό από όσα γράφω για το Φ. Κουβέλη διαφωνείς και ύστερα αν θές κάνε και τον υπαινιγμό περί σύμπτωσης της αποψής μου με αυτή της Κανέλλη. Θυμίσου πάντως ότι το σχόλιο μου μάλλον περισσότερο μοιάζει με το σχόλιο του Λ. Κύρκου για Κουβέλη (βλ. εκπομπή "στα Ακρα") παρά με τους άστοχους και α-πολιτικούς αστεϊσμούς της Λιάνας εις βάρος του Τσίπρα.

Καλή συνέχεια και καλούς αγώνες για όλους..

Anonymous said...

Λοιπόν... Charalambe... ας τα πάρουμε ένα - ένα για να μη μπερδευτούμε...

1. Ο ΣΥΝ όντως συμπορεύεται με κόματα και μορφώματα της επαναστατικής Αριστεράς και ταυτόχρονα συμμετέχει στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς μαζί με την Die Linke και την Κομμουνιστική Επανίδρυση. Το γεγονός ότι διαφωνώ με τη στάση της Επανίδρυσης, δε σημαίνει ότι δεν μπορώ να συνεργάζομαι και να συντονίζομαι μαζί τους ενάντια στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της κομισιόν και ταυτόχρονα να έχω ανοιχτά τα αυτιά μου στις απόψεις ενός πολιτικού κόμματος με εμπειρία και μαζικότητα. Αν συμφωνούσα με τη στάση τους θα πρότεινα συνεγρασία με το ΠΑΣΟΚ. Όμως δεν το κάνω. Απλά πιστεύω ότι η πολυπλοκότητα της σημερινής κατάστασης επιβάλλει να είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με όλα τα ιδεολογικά ρεύματα της Αριστεράς. Επίσης έχε υπόψη σου ότι οι διεθνείς σχέσεις ενός κόμματος είναι μια πολυσύνθετη πολιτική - ειδικά στις σημερινές συνθήκες. Θυμήσου μόνο τις σχέσεις του ΚΚΕ με το φιλοευρωπαϊκό ΑΚΕΛ.

2. Ρωτάς τι κοινό μπορεί να έχουν η ΔΕΑ, ο ΣΥΝ, το ΔΗΚΚΙ και οι υπόλοιποι. Η απάντηση είναι απλή: Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ( www.syriza.gr/theseis) Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι προφανές ότι διαφωνείς με την ενότητα όλων αυτών των δυνάμεων και είναι δικαίωμά σου. Μια μεγάλη μερίδα του κόσμου της Αριστεράς όμως έχει βαρεθεί να παλεύει μέσα από το "μαγαζάκι" του, έχει βαρεθεί να βλέπει το νεοφιλελευθερισμό να σαρώνει τα πάντα και αναζητά την ενότητα της Αριστεράς μέσα από τη διαφορετικότητα των ιδεολογικών αφετηριών του καθενός. Η αλήθεια είναι ότι απαιτείται πολιτική κουλτούρα για να ξεπερνιούνται οι όποιες ιδεολογικές διαφορές και ιώβεια υπομονή για να συντεθεί πολιτική από διαφορετικές συνιστώσες της Αριστεράς. Πίστεψέ με όμως αξίζει τον κόπο, μερικές από τις πιο όμορφες πολιτικές εμπειρίες μου (σε τριάντα χρόνια πολιτικής δράσης) ήταν η συμμετοχή μου στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ και η σύνθεση των διαφορετικών απόψεων όλων όσων βρίσκονταν εκεί, στη βάση της ομοφωνίας, πεισμένος ότι κανείς δεν προσπαθεί να "καπελώσει" κανέναν. Να είσαι σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εκλογικός μηχανισμός κανενός, ούτε μέσο πολιτικής επιβίωσης μικρών ομάδων και γκρουπούσκουλων. Είναι το μέλλον της Αριστεράς, που αναζητάει - όχι χωρίς δυσκολίες - τους δικούς της δρόμους μέσα από συνθέσεις διαφορετικών προσεγγίσεων και διαφορετικών ιδεολογικών ρεύματων. Κάποτε πρέπει να μάθουμε ότι ο σύντροφος από τον άλλο πολιτικό χώρο της Αριστράς δεν είναι εχθρός, αλλά σύμμαχος στο στρατηγικό μας στόχο.

3. Προσωπικώς δε γνωρίζω ποιος είναι ο σίγουρος δρόμος για το σοσιαλισμό. Αν ξέρεις εσύ θα ήθελα να μου πεις και μένα. Έχω βέβαια κάποιες απόψεις, αλλά πίστεψέ με δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι είναι η απόλυτη αλήθεια. Απόλυτες αλήθειες βρίσκονται μόνο στην Καινή Διαθήκη (κι αυτό το συζητάμε), αλλά προσωπικώς δεν είμαι θρήσκος.

4. Γνωρίζω πολύ καλά τι είναι ρεφορμισμός και δεν έχω πρόβλημα να συμμαχώ με ρεφορμιστές. Το αν κάποτε οι μεταρρυθμίσεις θα χρειαστεί να μετατραπούν σε ρήξη και επαναστατική διαδικασία (πράγμα που εγώ υποψιάζομαι), είναι κάτι που θα το δείξει η ζωή. Άσε που αν κάτι τέτοιο γίνει, είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από τους "ρεφορμιστές" θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της επαναστατικής πάλης. Μέχρι τότε όμως θα συμμαχώ μαζί τους (αλλά και με τροσκιστές, μαοϊκούς και όποιον άλλο έρθει μαζί) στη βάση των κοινών μας στόχων (και δε θα ήθελα να σου αναφέρω με ποιους ρεφορμιστές συνεργάστηκε ο Λένιν πριν την Οκτωβριανή επανάσταση). Εσύ όμως στο post σου έγραψες ότι "συμπεριλαμβάνει ως κύρια συνιστώσα τον Συνασπισμό, ο οποίος μιλάει ανοικτά για διορθώσεις στο πλαίσιο του καπιταλισμού και για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία (δηλ. ρεφορμισμό)". Ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία είναι η μοναδική ελπίδα της ανθρωπότητας να ξεφύγει από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και σίγουρα όταν κάποιος έχει στρατηγικό του στόχο το σοσιαλισμό δε μιλάει για διορθώσεις στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Αν διορθώσεις τον καπιταλισμό, δε θα έχεις σοσιαλισμό, πάλι καπιταλισμό θα έχεις, αυτό να είσαι σίγουρος ότι το ξέρει ακόμα και ο Παπανδρέου. Αν ονομάζεις κάποιον ρεφορμιστή, επειδή παλεύει για σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία, τότε δεν έχω αντίρρηση να με ονομάσεις και μένα.

5. Στο ζήτημα του Κουβέλη τώρα: Υπάρχει μια σοβαρή αντίφαση στη στάση σου. Από τη μια κριτικάρεις τις ρεφορμιστικές απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ, από την άλλη "υποστηρίζεις" τον βασικότερο εκφραστή τους. Από τη μια τα βάζεις με το ΣΥΝ που έχει σχέσεις με την Κομμουνιστική επανίδρυση, από την άλλη υποστηρίζεις τις απόψεις του Κύρκου. Συγχώρεσέ με, αυτό δεν το καταλαβαίνω. Έχεις υπόψη σου τις θέσεις του Λεωνίδα;

6. Έγραψες ότι "ο Κουβέλης είναι μια προσωπικότητα με πολιτική συγκρότηση, με διεισδυτική πολιτική σκέψη, με διαδρομή και πολιτική ακτινοβολία" και μου ζητάς να σου πω με ποιο απ' όλα διαφωνώ. Η απάντηση είναι δυο λέξεις: Με κανένα. Έχω πάψει προ πολλού όμως να στηρίζω προσωπικότητες με τα τάδε ή τα δείνα χαρακτηριστικά. Ποσώς με ενδιαφέρει η προσωπικότητα του Κουβέλη, του Τσίπρα, του Μπανιά, του Ρινάλντι, του Νταβανέλου και οποιουδήποτε άλλου. Δε στηρίζω προσωπικότητες, στηρίζω πολιτικές. Και την πολιτική που πρεσβέβει - ο κατά τα άλλα αξιόλογος Φώτης Κουβέλης - δεν την στηρίζω. Τόσο απλό.

Καλή συνέχεια και σε σένα. Καλούς (και κοινούς) αγώνες!

Charalambos K. said...

Φίλε Allotrie, συγνώμη για την καθυστερημένη ανταπόκριση αλλά τελευταία ο ελεύθερος χρόνος μου είναι ανύπαρκτος.

Νομίζω πως είναι προφανές ότι διαφωνούμε.

Αρχικά, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η κριτική μου δεν στρέφεται εναντίον των ρεφορμιστικών απόψεων, που είναι αναμφισβήτητα κυρίαρχες στο ΣΥΝ. Αυτό είναι προφανές σε όποιον διαβάσει την αναρτησή μου με προσοχή. Το θέμα που θέτω στο blog μου - επαναλαμβάνω και πάλι - είναι ότι (α) μια πολιτική που συμπορεύεται ταυτόχρονα με την επαναστατική Αριστερά από τη μιά και τον Λαφοντέν, Μπερτινότι από την άλλη είναι μια θολή πολιτική και (β) πως μια τόσο ετερόκλητη συμμαχία όπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εξυπηρετεί κανένα άλλο πολιτικό στόχο εκτός από αυτόν (τον εξαιρετικά οπορτουνιστικό) της άθροισης ψήφων. Βεβαίως, έχεις το δικαίωμα να πιστεύεις ότι η ενότητα όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, από τους ρομαντικούς θαυμαστές του Αντρέα, μέχρι την «άκρα Αριστερά» και από τους ρεφορμιστές μέχρι τους αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως αντι-ρεφορμιστές, μπορεί να υπηρετεί άλλον στόχο από την άθροιση ψήφων π.χ. την αναχαίτηση της επέλασης του νεοφιλευθερισμού. Εγώ πάλι πιστεύω ότι για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική πρόταση και προυπόθεση για την ύπαρξη αυτής της πρότασης είναι η όποια συμμαχία να έχει μια στοιχειώδη ομοιογένεια, ώστε να μπορεί να συνθέσει πολιτικές που να υπερβαίνουν σε πολιτική ουσία τις γενικότητες του τύπου «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» ή «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη». Εξάλλου, ακόμα και για τον νεοφιλευθερισμό, αλλιώς αντιλαμβάνεται τον όρο π.χ. ο Παπαγιαννάκης και αλλιώς π.χ. ο Νταβανέλλος και ο καθένας από τη μεριά του κομίζει μια εντελώς μα εντελώς διαφορετική πολιτική. Και ενδεχομένως αυτό που θεωρεί ο «αριστερός» Μίμης Ανδρουλάκης εναλλακτική πολιτική στη βαρβαρότητα του νεοφιλευθερισμού, να είναι εξίσου νεοφιλελεύθερο με τις απόψεις του Μάνου. Άρα, τι νόημα έχει να μιλάμε για ενότητα της Αριστεράς, στο πλαίσιο μιας ανομοιογενούς συμαχίας, που θα ανατρέψει τον νεοφιλευθερισμό;

Ακόμα, θέλω να διευκρινίσω πως δεν έχω κανένα πρόβλημα με όσους προκρίνουν τις μεταρυθμίσεις έναντι της επανάστασης, δεν έχω πρόβλημα με την «πτέρυγα» του ΣΥΝ, με την κυβέρνηση Πρόντι (που έπεσε) ή με τις απόψεις του Κουβέλη και πολύ περισσότερο του Λεων. Κύρκου. Το αντίθετο μάλιστα! (Βέβαια, διαφωνώ κάθετα με τη στάση πολλών και του Κύρκου-Κουβέλη έναντι του Πα.Σο.Κ) Αυτό που καυτηρίασα είναι ο πολιτικός οπορτουνισμός του ΣΥΝ επί Αλαβάνου, στον οποίο αναφέρομαι ακροθιγώς από πάνω και σε έκταση στο blog. Απορώ γιατί σου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως το πρβλημά μου είναι οι ρεφορμιστικές απόψεις!

Επίσης, θέλω να συμφωνήσω μαζί σου ότι το ζητούμενο σε ένα πολιτικό κόμμα είναι ποιά πολιτική θα ακολουθηθεί και όχι ποιό πρόσωπο θα είναι ο φορέας αυτής της πολιτικής ή ποιός θα είναι ο πρόεδρος. Πολύ σωστά. Γι’ αυτό και ο Τσίπρας που δεν κομίζει καμιά συγκεκριμένη πολιτική πρόταση, που τα επιχειρηματά του είναι τόσο καυγαλέα ρηχά, όπου η κριτική που ασκεί δεν εδράζεται σε μια στέρεη ιδεολογική βάση και δη αριστερή και που το μόνο του «πλεονέκτημα» είναι η ηλικία του είναι μια α-πολιτική υποψηφιότητα που στηρίζεται από τον καιροσποπισμό της πολιτικής Αλαβάνου (αναφέρομαι αναλυτικότερα στο blog).

Καταλήγοντας λοιπόν, φίλε Allotrie, επαναλαμβάνω ότι είναι προφανές πως διαφωνούμε και θεωρώ ότι αυτό δεν είναι κακό. Όλα τα παραπάνω άλλωστε δεν τα γράφω για να πείσω ούτε εσένα ούτε κανένα άλλο, αλλά για να εκφράσω και να εξηγήσω την αποψή μου... Νομίζω πάντως, ότι θέμα της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ το εξαντλήσαμε και παρ’ όλο που οι απόψεις μας είναι αποκλίνουσες θέλω να σου πώ ότι απόλαυσα τη συζήτηση.

Καλή συνέχεια.

Διευκρίνηση: Τα σχόλια του Αθανάσιου του Κηπουρού και του Allotriou σχετικά με αυτή την ανάρτηση, όπως και τα δικά μου σχόλια-απαντήσεις στα δικά τους σχόλια, έγιναν στο site: syriza.gr και μεταφέρθηκαν αργότερα εδώ.

Giannis_Rebelos said...

Aγαπητέ Χαράλαμπε βλέπω το θέμα Αλέξη Τσίπρα άναψε την κουβέντα εκείνο που θέλω να πώ ότι ο Ρεφορμισμός δεν είναι η μόνη λύση όπως λένε μέλη της νεολαίας του συνασπισμού
Η μόνη λύση για μένα προσωπικά για να ξεφύγουμε απο τον Καπιταλισμό είναι μια κομμουνιστική πολιτική στα πρότυπα της ΕΣΣΔ, κρατικοποιήσεις και συνεργασία ιδιωτικού τομέα με το κράτος, βέβαια αυτό δεν είναι εφικτό το 2008 όμως μπορεί το 2018 να είναι
Το συστημα καταρρέει απο μόνο του Αγαπητέ Μπάμπη και όταν έρθει για τα καλά η παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση τότε έλατε να μου πείτε για Καπιταλισμό Και Ρεφορμισμό

plagal said...

Κυριε Καππα, με μπερδεψατε.

Απο τη μια δεν σας αρεσει ο "ρεφορμισμος", η "συμπορευση με τους συνοδοιπορους του Προντι" και οι "επιθεσεις φιλιας στο ΠΑΣΟΚ".

Απο την αλλη εκθειαζετε τον κυριο Κουβελη -εκπροσωπο της πλεον "φιλοπασοκικης" πολιτικης αντιληψης μεσα στο ΣΥΝ- και κατακεραυνωνετε την συνεργασια με τους Τροτσκιστες και τους Μαοικους.

Δεν θεωρειτε και εσεις οτι αυτη σας η σταση ειναι, οπως θα λεγατε και εσεις, "θολη"?

Charalambos K. said...

Αγαπητέ φίλε Plagal, ελπίζω να μου επιτρέπεις τον ενικό.

Όποιος διαβάσει με προσοχή την αναρτησή μου θα διαπιστώσει ότι σε αυτήν δεν διατυπώνω καμιά κρίση, θετική ή αρνητική, για την επαναστατική Αριστερά, το ρεφορμισμό ή τις επιθέσεις φιλίας στο Πα.Σο.Κ. Αυτό που θέτω σε αυτή την ανάρτηση (όπως έχω εξηγήσει και στο σχόλιο-απάντηση στον Allotrio, δυο σχόλια πάνω από το δικό σου)είναι ότι (α) μια πολιτική που συμπορεύεται ταυτόχρονα με την επαναστατική Αριστερά από τη μιά και τον Λαφοντέν, Μπερτινότι από την άλλη είναι μια θολή και οπορτουνιστική πολιτική και (β) πως μια τόσο ετερόκλητη συμμαχία όπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εξυπηρετεί κανένα άλλο πολιτικό στόχο εκτός από αυτόν (τον εξαιρετικά οπορτουνιστικό) της άθροισης ψήφων.

Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι δεν φορτίζω σημασιολογικά θετικά ή αρνητικά καμιά από αυτές τις πολιτικές απόψεις, απλά διατυπώνω την αιτίαση ότι η συμπορευσή τους δεν βασίζεται σε συγκεκριμένους κοινούς πολιτικούς στόχους άλλα έχει καιροσκοπικά ελατήρια.

Όσον αφορά το Φώτη Κουβέλη, τον επικαλούμαι τονίζοντας τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές αρετές του για να αναδείξω αφενός τα α-πολιτικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας Τσίπρα, μέσω της αναπόφευκτης σύγκρισης και αφετέρου τον ωμό καιροσκοπισμό όσων προπαγανδίζουν την δημοσκοπική υπεροχή του Αλέξη ως επιχείρημα για την εκλογή του. Αλλά ακόμα και αν κάποιος συμφωνεί σε όλα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και διαφωνεί μαζί του ως προς την τοποθετησή του έναντι του "κινήματος" πάλι δεν αντιλαμβάνομαι πως συνάγεται η θολότητα. Άσε που προσωπικά δεν έχω πειστεί ποιός από τους δύο είναι ο πιο φιλικά διακείμενος προς το Πα.Σο.Κ.

Φιλικά,

Charalambos K.

Charalambos K. said...

Ακούστε μια επιτέλους πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον Τσίπρα στην Ελληνοφρένια του ΣΚΑΙ(http://www.skai.gr/master_avod.php?id=72985) και τα όσα λέει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ για το Πα.Σο.Κ. που είναι μια "αμιγώς μεταρρυθμιστική δύναμη", για τις "σημαντικές αλλαγές" που έκανε ο Αντρέας το 1981 ή για την "ανάγκη μεταρρυθμίσεων", που είναι μια πράξη επαναστατική που θα "αλλάξει τα πράγματα από τα μέσα", μεταξύ άλλων. Αυτά για όσους αμφισβητούν τον ρεφορμιστικό προσανατολισμό και το αναμβισβήτητο φλέρτ με το Πα.Σο.Κ. του κ. Τσίπρα. Είναι πράγματι ένας κομμουνιστής ηγέτης.. Όχι ο Τσίπρας φυσικά, ο Καλαμούκης εννοώ(παραφράζοντας ένα αστείο του Πιτσιρίκου). Θα ήταν πάντως ενδιαφέρον να δούμε μια κυβέρνηση της ενωμένης Αριστεράς με αρχηγό τον Τσίπρα.. και όταν λέω ενωμένη Αριστερά εννοώ μια κυβέρνηση Πα.Σο.Κ. και ΣΥΝ, τι άλλο;(από ένα άλλο αστείο του Θ.Καλαμούκη αυτή τη φορά)

plagal said...

Φιλε ΧΚ, καταρχην χαρακτηρισμοι οπως "θολη", "καιροσκοπικος", "οπορτουνισμος" κτλ ειναι και παραειναι αξιολογικες κρισεις, με σαφη αρνητικη φορτιση. Βεβαια, δεν λεω οτι δεν θα επρεπε να παρεις θεση, ισα ισα, απλα ας μην κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας.

Απο εκει και περα, ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι καταστατικα δομημενος σαν αντινεοφιλελευθερο μετωπο, στην (λενινιστικη θαλεγα εγω) παραδοση των λαικων μετωπων. Και η θολοτητα ή οχι της πολιτικης του κρινεται ακριβως απο το κατα ποσο ειναι συνεπης στη σταση του απεναντι στον νεοφιλελευθερισμο. Και πραγματικα, δεν βλεπω με ποιο τροπο μπορει κανεις να ισχυριστει οτι το μετωπικο σχημα του ΣΥΡΙΖΑ εχει ταχθει υπερ του νεοφιλελευθερισμου απο το 2004 που δημιουργηθηκε και μετα....

Δεν θελω να λεω τα προφανη, αλλα νομιζω θα συμφωνησεις οτι οπως σε ενα αντιφασιστικο μετωπο πχ στην Ισπανια το '36 χωρανε και δεξιοι δημοκρατες διπλα σε κομμουνιστες και αναρχικους (να θυμισω εδω ποσο ετεροκλητη συμμαχια ηταν πχ το ΕΑΜ?), ετσι και σε ενα αντινεοφιλελευθερο μετωπο των αρχων του 21ου αιωνα, μπορει να σταθει ο σοσιαλιστης Λαφονταιν διπλα σε εναν ευρωκομμουνιστη Μπερτινοτι, εναν ανανεωτικο Αλαβανο και εναν τροτσκιστη Μπεζανσνο.

Τωρα, οσον αφορα την υποψηφιοτητα Τσιπρα, την αποψη μου (για να μην πιανω χωρο εδω) μπορεις να την δεις και εδω. Να πω απλα οτι δεν την θεωρω απολιτικη, και οτι την στηριζω κριτικα, θεωρωντας οτι το "hype" (για το οποιο σε μικρο μονο μερος ευθυνεται ο ΣΥΝ) θα ξεφουσκωσει, τα κινηματα ομως οχι.

Τελος, για την συνεντευξη που παραχωρησε ο Θυμιαρας στον Τσιπρα, δυο παρατηρησεις: (α) αν οπως λεει ο Θυμιος το "απο μεσα" ειναι κουραστικο και αποτυχημενο, τι δουλεια εχει το ΚΚΕ στη Βουλη και το Ευρωκοινοβουλιο? Ας αρχισει να μαζευει οπλα για την επανασταση να παω αυριο κιολας να γραφτω για να ανεβω για ανταρτικο στην Παρνηθα. Και (β) οσον αφορα τα περι ΠΑΣΟΚ, ε, εχει καταντησει γελοιο πια.

Χαιρετισμους

Charalambos K. said...

Φίλε Plagal,

1) Στό παραπάνω σχόλιο μου γράφω: "Όποιος διαβάσει με προσοχή την αναρτησή μου θα διαπιστώσει ότι σε αυτήν δεν διατυπώνω καμιά κρίση, θετική ή αρνητική, για την επαναστατική Αριστερά, το ρεφορμισμό ή τις επιθέσεις φιλίας στο Πα.Σο.Κ. Αυτό που θέτω σε αυτή την ανάρτηση είναι..". Επίσης λίγο παρακάτω επανέρχομαι ξεκαθαρίζοντας και πάλι: "Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι δεν φορτίζω σημασιολογικά θετικά ή αρνητικά καμιά από αυτές τις πολιτικές απόψεις(δηλ. της επαναστατικής Αριστεράς ή ρεφορμιστικές)απλά διατυπώνω την αιτίαση ότι η συμπορευσή τους ...". Είναι λοιπόν νομίζω προφανές ότι όροι όπως "θολή πολιτική" ή "οπορτουνισμός" αποτελούν μεν κρίση αλλά δε στρέφονται εναντίον του ρεφορμισμού ή του αριστερισμού, αλλά εναντίον του ΣΥΝ που συμπορεύονται ταυτόχρονα με αντιτιθέμενες μεταξύ τους πολιτικές τάσεις. Και για να το κλείσω το θέμα, η θέση μου είναι ξεκάθαρη και δεν κρύβομαι ποτέ πίσω από το δάχτυλο μου, απλά η κριτική που έκανα στην αναρτησή μου αφορούσε την πολιτική του Συνασπισμού επί προεδρίας Αλαβάνου και όχι τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ μεμονομένα ή τις πολιτικές απόψεις της κάθε μιας συνιστώσας ξεχωριστά. Και σου θυμίζω ότι αυτή η αναφορά μου είχε γινει ως διευκρίνηση, επειδή είχες γράψει με μια δόση αυθαιρεσίας ότι δε μου αρέσει ο ρεφορμισμός και ότι κατακεραύνωσα τη συνεργασία με τους Μαοϊκούς και τους Τροτσκιστές. Ελπίζω αυτή τη φορά να διατύπωσα με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτό που ήθελα να πω και να έγινα κατανοητός.

2)Το επιχείρημα με τον Ισπανικό εμφύλιο και το ΕΑΜ δε νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα πετυχημένο, γιατί αγνοεί ότι οι συγκεκριμένες συμμαχίες συστήθηκαν σε καιρό πολέμου και μάλιστα υπό την πίεση που ασκούσε η διαφαινόμενη επικράτηση του Φασισμού. Μη ξεχνάμε ότι τότε στο Β' παγκόσμιο πόλεμο είχαν συμμαχήσει δυνάμεις με εντελώς διαφορετικές πολιτικές, από τη Σοβ. Ένωση του Σταλιν μέχρι το Ην. Βασίλειο του Τσόρτσιλ και τις ΗΠΑ του Ρούσβελτ. Αυτό όμως δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι δεν υπήρχαν ασυμβίβαστες πολιτικές διαφορές μεταξύ τους. Αλλά μια που επικαλέστηκες και το Λένιν θα είχε ενδιαφέρον να θυμηθούμε ποιές ήταν οι απόψεις του περί αριστερισμού και ποιά η στάση του έναντι του "οπορτουνιστικού προλεταριάτου" των Μενσεβίκων. Η΄θα είχε ενδιαφέρον να θυμηθούμε ποιά ήταν η στάση του Τρότσκι έναντι των ρεφορμιστών, έναντι του Μάο ή το ποιές ήταν οι θέσεις του για τη συμμαχία των κομμουνιστών με τους φιλελεύθερους δημοκράτες στο πλαίσιο του Λαικού Μετώπου, το 36' στην Ισπανία. Αλλά καλύτερα να μην επεκταθούμε σε αυτά..

3)Ας περάσω τώρα στο ποιό σημαντικό μέρος που αφορά τα τεκτενόμενα σήμερα: Φυσικά και μπορείς να έχεις τη δική σου γνώμη σχετικά με το αν είναι ή όχι α-πολιτικός ο Τσίπρας, αλλά αλήθεια πως μπορείς να υποστηρίξεις πως είναι συμβατές οι απόψεις του Πάντζα, του Παπαγιαννάκη, του Μαργαρίτη, του Μπανιά, του Ρινάλντι και του Νταβανέλου, για να μιλήσουμε και ποιό συγκεκριμένα. Όσο για το επιχείρημα περί αντι-νεοφιλευθερου μετώπου δε με πείθει. Και δε με πείθει γιατί τον όρο "Σοσιαλισμός" ή "Νεοφιλευθερισμός" αλλιώς τον αντιλαμβάνεται ο Μπανιάς και ο Νταβανέλος, αλλιώς ο Παπαγιαννάκης, με το Κουβέλη και αλλιώς ο Ανδρουλάκης, με το Μπίστη και τον Παπανδρέου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όλοι στην Ελλάδα αποτάσσονται τον νεοφιλελευθερισμό με την εξαίρεση του Μάνου-Ανδριανόπουλου. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι ακόμα και ο Κάμερον, ο αρχηγός των Tories αποκήρυξε πρόσφατα τον νεοφιλευθερισμό! Άρα, μάλλον δεν αρκεί να καταγγέλει κάποιος συνασπισμός κομμάτων τον νεοφιλευθερισμό και σίγουρα αυτό δεν αποτελεί εναλλακτική πολιτική ή συγκολλητικό στοιχείο ετερόκλητων πολιτικών. Το ζητούμενο, κατά τη ταπεινή μου γνώμη, ενός συνασπισμού που θέλει να αναχαιτίσει τον νεοφιλελευθερισμό είναι η διαμόρφωση μιας ξεκάθαρης, αξιόπιστης, διακριτής και εναλλακτικής πολιτικής που να υπερβαίνει σε πολιτική ουσία συνθήματα όπως: "Όχι στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση" ή "Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη". Και για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδη συμφωνία σε κάποια πράγματα..

Άσε φίλε μου Plagal, που εκτός όλων των παραπάνω για να πειστούν όσοι είναι λίγο παραπάνω "υποψιασμένοι" για το ανένδοτο αντι-νεοφιλευθέρο μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει ο ΣΥΝ να σταμάτήσει να φλερτάρει με το "σοσιαλιστικό κίνημα" της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσων, της ανασφάλιστης εργασίας, των ιδιωτικών πανεπιστημίων, των stage, του Χρηματιστηρίου, της διαπλοκής και των μετοχοποιήσεων όλων των δημοσίων επιχειρήσεων. Ή τουλάχιστον ας το φλερτάρει(βλ. ενδεικτικά: «Μας λένε ότι εμείς αντιμετωπίζουμε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ σαν να είναι ίδιοι. Σαν να είναι ‘τι Πλαστήρας, τι Παπάγος’. Σας διαβεβαιώνουμε πως όχι» Α.Αλαβάνος στο Ηράκλειο ή το Πα.Σο.Κ. είναι μια "αμιγώς μεταρρυθμιστική δύναμη" που έκανε "σημαντικές αλλαγές" το 1981, Αλ.Τσίπρας πρόσφατα στο ΣΚΑΙ ή η παραδοχή στο συνέδριο του ΣΥΝ από τον απερχόμενο πρόεδρο του, ότι ο Παπανδρέου προσπαθεί), αλλά ας μην συνεργάζεται με κάθε ευκαιρία με το Πα.Σο.Κ., όπως επί παραδείγματι στις Νομαρχιακές και τις Δημοτικές, στη ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ κ.ο.κ. Αυτά.

Χαιρετισμούς και καλό βράδυ.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Charalambos K. said...

Αγαπητέ καννίβαλε,

Η πολιτική μου σε αυτό το ιστολόγιο είναι να μη σβήνω κανένα σχόλιο ανεξάρτητα από τις απόψεις που εκφράζονται σε αυτό, εκτός και αν αυτό περιέχει ύβρεις ή προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για πρόσωπα ή ομάδες ατόμων. Δυστυχώς εξαιτίας ορισμένων λέξεων που χρησιμοποίησες ενάντια στα μέλη του ΣΥΝ, ήμουν υποχρεωμένος δυστυχώς να διαγράψω το σχολιό σου. Νομίζω ότι μπορείς να ξαναγράψεις αυτό που θέλεις χωρίς ύβρεις.

Ευχαριστώ όλους για την κατανόηση.

Charalambos K.

Anonymous said...

Αντε ρε, που πουλατε και ιδεολογια! Το νεο-ΠΑΣΟΚ πατε να γινετε! Λιγο απο εδω λιγο απο εκει να μαζεψουμε καμια ψηφο! Ρεφορμιστες, κομμουνιστες, μαοικοι, λενιστες, οικολογοι, σουβλατζηδες, ποδοσφαιριστες, επιπλοποιοι, ευρωπαιστες, λαικιστες... Νεοχαβαλεδες της πολιτικης! Ουουου ρε ΧΑΒΑΛΕΔΕΣ!! Πασοκοι!

ΥΓ: 1.Εμπρος σε μεγαλους αγωνες με τον επαγγελματια πολιτικο - αιωνια αεργο - Τσιπρα που το παιζει γκομενος! Οχι στους φλωρους στην πολιτικης!
2.Εχω μια ομάδα 5χ5. Να γίνω και εγώ συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ

Giannis_Rebelos said...

Παιδιά έχω γράψει και εγώ κάποια πράγματα για την εκλογή του Νέου Προέδρου Αλέξη Τσίπρα στο blog μου

http://antikomformistis.blogspot.com/2008/02/o.html

Θα χαρώ πολύ μπάμπη να γράψεις κάνα σχόλιο και όποιος άλλος να εκφέρει την γνώμη του΄.

marinerror said...

Χαράλαμπε χαιρετώ.
Συγχαρητήρια για το blog! Το διαβάζω όσο συχνότερα μπορώ. Αν και διαφωνώ πολλές φορές με τις απόψεις σου, μου αρέσει που κρατάς ένα επίπεδο σκέψης και λόγου. Συνέχισε λοιπόν, γιατί τα άρθρα σου γίνονται αφορμές για ωραίες συζητήσεις εντός και εκτός net!
Για το συγκεκριμένο post θα ήθελα να πω ότι επειδή η πραγματικότητα είναι εξαιρετικά περίπλοκη διακρίνω μέρη πιθανής αλήθειας στο άρθρο σου αλλά και σε πολλά από τα σχόλια των υπολοίπων, ιδιαίτερα του allotriou.
H πολυμορφικότητα πάντως του ΣΥΡΙΖΑ δεν με ενοχλεί αφου πιστεύω ότι κινείται μέσα σε κάποια πλαίσια. Πόλύ περισσότερο με ενοχλούν οι κραβγαλαίες επιλογές των δύο μεγάλων κομμάτων από το χώρο της showbiz!!! Aυτή κι αν είναι ψηφοθηρία...
Τα υπόλοιπα φίλε θα τα πούμε από κοντα!

Charalambos K. said...

Φίλε Marinos,

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και κυρίως για το γεγονός πως παρ' όλη τη φιλική μας σχέση και το ότι γνωριζόμαστε τόσα χρόνια, δεν υπέκυψες στην ευκολία της φιλοφρόνησης, αλλά αντίθετα έγραψες ευθαρσώς τη γνώμη σου. Αν και όταν λες "Αν και διαφωνώ πολλές φορές με τις απόψεις σου..." ελπίζω να υπρβάλεις στο πολλές φορές.. Αστειεύομαι!

Επί της ουσίας τώρα:

Η πολυσυλλεκτικότητα είναι σίγουρα πλούτος σε ένα κόμμα ή σε ένα συνασπισμό κομμάτων, με την προυπόθεση όμως ότι υπάρχει κάποιο σημείο επαφής, μια στοιχειώδης συνοχή μεταξύ των δυνάμεων που συμπορεύονται. Αλλιώς αν δεν συμβαίνει αυτό, δεν πρόκειται ποτέ να προκύψει μια ξεκάθαρη, αξιόπιστη, διακριτή πρόταση ή πολύ περισσότερο μια εναλλακτική πολιτική. Στη περίπτωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α όμως, ο συγκεκριμένος συνασπισμός είναι τόσο κραυγαλέα ετερόκλητος.. έχει από "αστούς" θαυμαστές της πρώτης οκταετίας του Α. Παπανδρέου και σοσιαλδημοκράτες, μέχρι θιασώτες της επαναστατικής Αριστεράς που δεν πιστεύουν στην κοινοβουλευτική "αστική δημοκρατία" και καταγγέλουν την σοσιαλδημοκρατία.. έχει από ρεφοριστές, μέχρι ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται αντι-ρεφορμιστές.. Και αυτός ο κατάλογος των κραυγαλέων αντιθέσεων θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολλές γραμμές ακόμα, δές τα προηγούμενα απαντητικά σχόλια μου.

Όσο για τα περί αντι-νεοφιλεύθερου μετώπου, δεν είναι καθόλου πειστικό αυτό το επιχείρημα και σίγουρα δεν αποτελεί ο αντι-νεοφιλευθερισμός εναλλακτική πολιτική ή συγκολλητικό στοιχείο ετερόκλητων πολιτικών. Δες απαντητικό σχόλιο στον Plagal. Με το που θα γίνει προσπάθεια να διατυπωθεί μια πολιτική πρόταση, που θα είναι πιο συγκεκριμένη από το "Όχι στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση" ή "Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη", θα αρχίσει να καταγγέλει η μια συνιστώσα την άλλη.

Στη συνέχεια, αυτό που λες για επιλογές απο τη showbiz είναι πράγματι ενοχλητικό, αν τα άτομα που επιλέγονται είναι α-πολιτικά, που τις περισσότερες φορές είναι. Όμως είναι το ίδιο ένα κόμμα να επιλέγει μερικά δημοφιλή α-πολιτικά πρόσωπα για να συμπληρώσει τις εκλογικές του λίστες, με μια οπορτουνιστική συμμαχία που αποτελείται από δυνάμεις με αντικρουόμενες θέσεις; Και όχι μόνο αυτό! Ο κ. Αλαβάνος δε δίστασε να προωθήσει την υποψηφιότητα του πανηγυρικά εκλεχθέντος και συμπαθέστατου Αλ. Τσίπρα, με μοναδικό επιχείρημα την ηλικία και τη δημοφιλία του τέως προέδρου της νεολαίας του ΣΥΝ. Δεν ακούσαμε κανένα πολιτικό επιχείρημα για την επιλογή του, καμιά πολιτική πρόταση από μέρους του. Αυτό είναι νομίζω κραυγαλέος οπορτουνισμός και απροκάλυπτο πολιτικό lifestyle!!

Και τέλος θέλω να αναφέρω ένα γεγονός που μου έκανε εντύπωση και δείχνει από τη μια πόσο ελλειματικό είναι το πολιτικό υπόβαθρο του Αλέξη και από την άλλη πόσο επιφανειακή και καιροσκοπική είναι η συμμαχία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Στην πολύκροτη και απογοητευτική συνέντευξη του Τσίπρα στους "bloggers", τέθηκε η ερώτηση αν ο ΣΥΝ και ο Τσίπρας συμφωνεί με την κοινονικοποίηση των μέσων παραγωγής.. Και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ κάνοντας ένα αστειάκι προσπάθησε να αποφύγει την ερώτηση, κλείνοντας με το φθηνό ευφυολόγημα ότι "το δίλημμα επανάσταση ή μεταρύθμιση είναι ψευτοδίλημμα, γιατί η μεταρύθμιση είναι πράξη επαναστατική". Πέρα του ότι το ευφυολόγημα αυτό δεν απαντάει στην ερώτηση και προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, θέλω να σταθώ στο γεγονός πως ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν τόλμησε να μιλήσει για κοινονικοποίηση των μέσων παραγωγής.. Αλήθεια τι σόι Αριστερός είναι αυτός που διστάζει να μιλήσει για αυτό που αποτελεί την πεμπτουσία του Σοσιαλισμού και το βασικό στοιχείο που τον χαρακτηρίζει ως ιδεολογία; Τα συμπεράσματα δικά σας..

Anonymous said...

Προτείνω οι Ενώσεις Καταναλωτών να κάνουν μια οργανωμένη αποχή από οποιαδήποτε σχέση, υποστήριξη κλπ στο Συνασπισμό, μέχρις ότου ο ωραίος Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας ευαρεστηθεί να μας διευκρινίσει τις απόψεις του:
- Για την Ευρώπη,
- Για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα κοινωνικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατοχυρωθεί με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ για την απαγόρευση διακρίσεων με βάση την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την υγεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλετική καταγωγή) και με σχετικές αποφάσεις υπέρ των πολιτών στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
- Αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ποτέ καταθέσει ερώτηση, επερώτηση, αναφορά στη Βουλή για παραβίαση δικαιωμάτων του πολίτη που κατοχυρώνονται με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ);
- Αν αληθεύει το γεγονός ότι κάποιος υπάλληλος ικέτευε τους βουλευτές του Συνασπισμού για την εφαρμογή της παραπάνω κοινοτικής οδηγίας και την αποφυγή πρόωρης συνταξιοδότησής του στο 60ο έτος της ηλικίας του, το 2ο εξάμηνο του 2006 και ο Συνασπισμός εκώφευσε στην κυριολεξία στο αίτημά του για αναφορά στη Βουλή και άφησε την κυβέρνηση ανενόχλητη να τελέσει αυτό το ανοσιούργημα και να εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης; (ευτυχώς βέβαια που υπήρξαν 2 έντιμοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν τέτοιες αναφορές στη Βουλή, έστω και κατόπιν εορτής).
- Μήπως ο κ. Τσίπρας, που έχει χαλυβδωθεί από την εμπειρία του σε μαθητικές καταλήψεις σχολείων, πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από όποιο κοινοτικό δικαίωμα έχουμε αποκτήσει και να καταφεύγουμε μόνο σε καταλήψεις σχολείων, απεργίας πείνας, καταλήψεις εργοστασίων κλπ, και όχι σε θεμελιωμένα δικαιώματα και δικαστικά προηγούμενα του ευρωπαϊκού διαστηρίου.
- Κάντε τον κ. Τσίπρα να μιλήσει. Κάντε αποχή, και ίσως αποκαλύψει ενδιαφέρονται στοιχεία για τις απόψεις του ως προς τα κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Αλλοιώς θα βλέπουν το πρόσωπό του και θα λένε “Να ένας άξιος πολιτικός!” Δεν εξετάζουμε τίποτα άλλο!

Charalambos K. said...

Φίλε Ανώνυμε,

Νομίζω ότι το σχολιό σου αδικεί τον Αλέξη Τσίπρα.. Τον τελευταίο καιρό ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ αποκαλύπτεται σιγά-σιγά και έχει αρχίσει να παρουσιάζει διάφορες πτυχές της πολιτικής του. Μιας πολιτικής βέβαια που καμιά σχέση δεν έχει - κατά την γνώμη μου - με μια πολιτική αταλάντευτης υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων, της ανοικτής κοινωνίας, με μια συνεπή πολιτική σεβασμού της διαφορετικότητας και προώθησης της πολιτικής ενοποίησης της ενωμένης Ευρώπης. Κάθε μέρα ο ΣΥΝ απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από αυτό που θα λέγαμε Ανανεωτική Αριστερά ή ευρωκομουνιστική Αριστερά και πλησιάζει πιο κοντά σε μια Αριστερά φοβική, ευρωσκεπτικιστική, δογματική, κολεκτιβιστική, που δείχνει άπειρη ανοχή στην καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.. Και για όσους έχουν αμφιβολίες, ενδεικτικά θα ανέφερα: τα κοινά πλαίσια της φοιτητικής νεολαίας του ΣΥΝ με τα ΕΑΑΚ για βίαιη διάλυση των καθολικών ψηφοφοριών, τις συχνές αναφορές του Τσίπρα στην πολιτιστική επανάσταση του Μάο και την απαράδεκτη απάντηση του, που αντιμετώπιζε με ανησυχητική ανοχή τις εκτελέσεις αντιφρονούντων στην Κίνα, σε γνωστό μαθητικό περιοδικό, το άδειασμα του ΣΥΝ στις ομοφυλοφιλικές ενώσεις για το θέμα του πολιτικού γάμου, τους πανηγυρισμούς για το "ΟΧΙ" των Ιρλανδών στην συνθήκη της Λισαβόνας κ.τ.λ.

Οπότε αγαπητέ φίλε ανώνυμε θεωρώ, βασιζόμενος και στα παραπάνω, πως αν μιλήσει Τσίπρας περισσότερο ανοικτά, μάλλον δεν θα ικανοποιήσει εσένα και γενικά τους ανθρώπους που έχουν τις ίδιες ευαισθησίες με εσένα. Βέβαια από την άλλη θα ικανοποιήσει τους Μαοϊκούς και λοιπούς ακροαριστερούς που αποτελούν συνιστώσες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

Κβαληνκεραληθή said...

στο βιβλίο μεταρύθμηση ή επανάσταση (ρόζα λούξεμπουργκ) υπάρχει η έννοια της κοινωνικοποίησης